Skip to content
Záujem železničného priemyslu o kompozity narastá

Press release -

Záujem železničného priemyslu o kompozity narastá

Podľa predpovedí Iniciatívneho fóra pre kompozity (Composites Leadership Forum) sa používanie kompozitných materiálov v oblasti železničného priemyslu v rokoch 2015 až 2020 má zvýšiť až o 40% (a dosiahnuť tak hodnotu 100 miliónov libier ). Kompozitné materiály sa už teraz hojne používajú v množstve priemyselných odvetví ako sú letecký, automobilový, lodný a mnohé ďalšie, kde sa pomer medzi pevnosťou a hmotnosťou materiálu považuje za kľúčový. V súčasnosti sa však aj ďalšie priemyselné odvetvia rýchlym tempom prikláňajú k využívaniu kompozitných materiálov; jedným z nich je aj železničná doprava.

Vzrastajúci záujem o používanie kompozitných produktov v železničnej doprave viedla združenie Composites UK k tomu, aby spojilo sily so Železničnou alianciou (Rail Alliance) a spoločne pomohli firmám porozumieť týmto novým materiálom a tomu, ako ich možno využiť na riešenie rôznych priemyselných výziev.

Medzi kľúčové vlastnosti kompozitných materiálov, ktoré napomáhajú riešenie týchto výziev, patria pomer medzi pevnosťou a hmotnosťou, vysoká trvanlivosť a životnosť a prispôsobivosť potrebám užívateľa.

Veľmi priaznivý pomer medzi pevnosťou a hmotnosťou kompozitných materiálov znamená, že menšie diely akými sú poklopy šácht možno zodvihnúť či premiestniť ručne namiesto nutnosti použitia zdvižnej techniky; rozmernejšie celky ako napríklad dvere vagónov môžu fungovať rýchlejšie a efektívnejšie; a tie najkomplexnejšie konštrukcie akými sú napríklad mosty možno vybudovať pri nižších nákladoch na stavebné materiály. Pod trvanlivosťou si možno predstaviť, že tieto materiály dokážu slúžiť rok čo rok vo všemožných poveternostných podmienkach a vydržia aj vystavenie korozívnym materiálom akými sú soľ či pohonné hmoty. Ich vysoká životnosť znamená, že vydržia dlhšie ako tradičné materiály a lepšie odolávajú zlomeniu, čo je extrémne dôležité pri dielcoch akými sú železničné podvaly. Napokon, kompozitné výrobky možno vyrobiť na mieru, teda tak, aby priamo vyhovovali účelu použitia, čo umožňuje ich rýchlu inštaláciu namiesto zdĺhavej konštrukcie na stavenisku; táto vlastnosť viedla k vývoju stavebných konštrukcií ako sú mosty z vláknom zosilnených polymérov (Fiber Reinforced Polymer – FRP), ktoré možno postaviť v priebehu jediného dňa.

Železničné depo v Doncasteri

Ako súčasť výstavby nového depa Hitachi v Doncasteri v celkovej hodnote 70 miliónov libier spoločnosť Fibrelite navrhla a na mieru vyrobila 100 metrov poklopov na šachty zo sklom zosilneného plastu (glass reinforced plastic – GRP), ktoré presne zapadli do otvorov šácht, poskytujúc ochranu pred prípadnou premávkou ťažkých vozidiel (typ D400 až do hmotnosti 40 ton) a súčasne umožňujúc bezpečný a jednoduchý manuálny prístup pre účely monitorovania a údržby.

Stanica Oldham Metrolink

Pôvodne boli na nástupišti stanice Oldham Metrolink osadené betónové poklopy šácht zakrývajúce podzemné inžinierske siete. V dôsledku ich veľkej hmotnosti bolo tieto poklopy ťažké otvoriť alebo vymeniť, pretože si to vyžadovalo špeciálnu zdvižnú techniku a hrozilo potenciálnym nebezpečenstvom pre obslužný personál. Spoločnosť Fibrelite preto navrhla a na mieru vyrobila kompozitné kanálové poklopy, ktoré zapadli priamo do jestvujúcich otvorov, čím umožnili jednoduché a bezpečné ručné otváranie (pre povolaný personál) a zároveň poskytli bezpečný povrch pre pohyb chodcov.

Related links

Topics

Categories


Fibrelite is a global manufacturer of highly-engineered glass reinforced plastic (GRP) composite access covers capable of taking up to 90-tonne loads whilst still being light enough to be lifted by hand and is renowned for its high-quality technical support and service.

Initially developed almost 40 years ago and now industry standard for petrol station forecourts, Fibrelite covers are increasingly specified for both new and retrofit work in a variety of industries in more than 80 countries around the world. To find out more, please visit www.fibrelite.com.

Contacts

Aaron McConkey

Aaron McConkey

Press contact Marketing Manager Marketing + 44 (0) 1756 799 773 LinkedIn

A global leader in fluid handling, management, monitoring and control solutions

​OPW is a global leader in fluid handling, management, monitoring and control solutions for the safe and efficient handling of fluids from the refinery to the commercial and retail points of consumption, including loading systems, rail and transport tank truck equipment, tank gauging, fuel management systems, valves, fittings, underground and above ground storage tank equipment, spill containers, overfill prevention devices, secondary containment sumps and flexible piping, commercial and retail fueling dispensers and electronic POS systems, swivels, breakaways, and nozzles for virtually all fuel types, including LPG, Hydrogen and CNG. OPW also designs and manufactures touch-free and friction car wash systems. OPW has 3,850+ employees with manufacturing operations in North America, Europe, Brazil, China and India and sales around the world.

OPW
Snaygill Industrial Estate Keighley Road, Skipton North Yorkshire
BD23 2QR