“Paint the Future” otwiera drogę nagrodzonym do współpracy z AkzoNobel

Komunikat prasowy   •   Kwi 01, 2019 11:11 CEST

Trzy fascynujące dni spędzone na bezpośredniej współpracy z ekspertami AkzoNobel otworzyły drzwi przed start-upami z całego świata do „malowania przyszłości” przy wykorzystaniu swoich własnych innowacyjnych rozwiązań.W finale projektu „Paint the Future” nagrodę od AkzoNobel otrzymało pięć start-upów:

• SAS Nanotechnologies (USA) – umowa w sprawie prowadzenia wspólnych prac rozwojowych
  • QLayers (Holandia) – umowa handlowa
  • Interface Polymers (Zjednoczone Królestwo) – umowa handlowa
  • Apellix (USA) - umowa w sprawie prowadzenia wspólnych prac rozwojowych
  • Alucha Recycling Technologies (Holandia) – umowa dostawy

Dodatkowo, partner programu, KPMG, wyróżnił start-up Octo (Holandia) przyznając mu nagrodę KPMG Scale-up Track, aby wesprzeć ich w dalszym rozwoju firmy.

Każda przyznana nagroda oznacza kontynuację współpracy ze zwycięskimi firmami nad zrównoważonymi inicjatywami biznesowymi. To będą pierwsze rozwiązania, jakie powstaną w nowo stworzonym ekosystemie innowacji, który ma na celu pomóc AkzoNobel zaskoczyć i zachwycić klientów, dzięki przekraczaniu granic w obszarze farb i powłok.

“Bardzo się cieszymy na dalszą współpracę ze zwycięzcami w naszym projekcie „Paint the Future’”, powiedział Klaas Kruithof, Dyrektor ds. Technologii w AkzoNobel, przewodniczący jury. "Wraz z tymi start-upami, mamy zamiar pracować nad nowymi pomysłami stymulującymi innowacje w branży farb i powłok, wykraczającymi poza oczekiwania, wyobraźnię oraz pokolenia. Dzięki sile całego ekosystemu, jaki stworzyliśmy, widzimy, że będą się dziać naprawdę wielkie rzeczy.”

Rozwiązania, które podziałały na wyobraźnię jury to: inteligentne powłoki z SAS Nanotechnologies; zautomatyzowana głowica drukująca do pokrywania dużych powierzchni z QLayers; polimery diblokowe poprawiające funkcjonalność powierzchni z Interface Polymers; autonomiczny dron z Apellix; rozwiązanie Alucha Recycling Technologies pozwalające na zamianę odpadów w biooleje i minerały oraz cyfrowe rozwiązania stosowane do inspekcji od Octo.

“Nad swoim rozwiązaniem pracujemy od blisko trzech lat, a partnerstwo z taką firmą jak AkzoNobel, tylko przyspieszy nasz sukces,” powiedział dr Sumadh Surwade, założyciel i Dyrektor Generalny SAS Nanotechnologies. “Przeprowadzone rozmowy oraz wkład w naszą technologię; to niesamowite doświadczenie.”

“Ciężko na to pracowaliśmy, a ta współpraca, to coś, czego właśnie potrzebowaliśmy,” powiedział Josefien Groot, Dyrektor Generalny QLayers “My i AkzoNobel mamy tych samych klientów, ale dzięki połączeniu naszej aplikacji z powłokami AkzoNobel możemy stworzyć większą wartość. Za rok będziemy w zasadzie gotowi na następny krok, tj. będziemy mogli skupić się na naszym obszarze działań, jakim są turbiny wiatrowe.”

“To coś, co może decydować o losie firmy – zdobycie tej nagrody jest najlepszą rzeczą, jaka mogła spotkać nasz zespół,” powiedział dr Tim Clayfield z Interface Polymers. “Chcemy teraz wyjść na rynek i pozyskać więcej funduszy, w czym na pewno pomoże nam umowa o współpracy.”

Jamie Branch, inżynier z Apellix powiedział: Jesteśmy naprawdę wzruszeni, że zostaliśmy wybrani.To dowód na to, że AkzoNobel stawia na innowacje i naprawdę bardzo się cieszymy, że możemy współpracować z nimi nad ich wizją sukcesu.” Założyciel i Dyrektor Generalny Robert Dahlstrom dodał: „Mój nowy pseudonim teraz to 'Bob Szczęściarz', bo gdy zakładałem tę firmę, nie zdawałem sobie sprawy jaką wartość możemy dostarczyć. Zawsze powtarzam: ‘Razem jesteśmy mądrzejsi niż każdy z nas z osobna.’”

„To wspaniałe, że taka fajna, ekologiczna firma jak my może pomóc branży farb stać się przemysłem o obiegu zamkniętym,” powiedział Hans Cool, Dyrektor Finansowy Alucha Recycling Technologies. Już nie możemy doczekać się tego, że jako pierwsi na świecie stworzymy instalację do wyrobu minerałów w obiegu zamkniętym.”

Marieke Dijksma i Tara Campagne, współzałożycielki Octo powiedziały: Nasz klient chciał wiedzieć więcej o degradacji ich budynków, aby podjąć lepsze decyzje dotyczące konserwacji. Mam nadzieję, że w ciągu roku uda nam się wyjść na rynki zagraniczne, ale zachowamy tego samego Octo-ducha!”

Do projektu zgłosiło się 160 uczestników z całego świata. Spośród nich wybrano 21 start-upów z Kanady, Chin, Francji, Holandii, Singapuru, Hiszpanii, Zjednoczonego Królestwa i Stanów Zjednoczonych, które zaproszono do Amsterdamu w Holandii, gdzie pracowały nad ulepszeniem swoich rozwiązań, zanim przedstawiły je jury konkursu w trakcie finału. Wszyscy uczestnicy programu uzyskali dostęp do fachowej wiedzy i doświadczenia oraz kontaktów, które pomogą im dalej rozwijać swoje pomysły.

Więcej informacji o programie AkzoNobel dla start-upów dostępnych jest na stronie letspaintthefuture.com

About AkzoNobel

AkzoNobel has a passion for paint. We’re experts in the proud craft of making paints and coatings, setting the standard in color and protection since 1792. Our world class portfolio of brands – including Dulux, International, Sikkens and Interpon – is trusted by customers around the globe. Headquartered in the Netherlands, we operate in over 150 countries and employ around 35,000 talented people who are passionate about delivering the high performance products and services our customers expect. For more information please visit www.akzonobel.com.

O AkzoNobel

AkzoNobel to firma z pasją malowania. Od 1792 roku jesteśmy ekspertem w produkcji farb i lakierów, kreującym standardy w kolorze i ochronie powierzchni. Nasze portfolio zawiera światowej klasy marki, takie jak Dulux, International, Sikkens i Interpon – które cieszą się zaufaniem klientów na całym świecie. Firma z siedzibą główną w Holandii działa w ponad 150 krajach, zatrudnia około 35 000 pracowników, którzy z pasją dostarczają wysokiej jakości produkty i usługi, zgodnie z oczekiwaniem naszych klientów. Więcej informacji na stronie www.akzonobel.com.

Komentarze (0)