Afrique Telecom, Eutelsat i Wikimédia France zapewnią Afryce darmowy dostęp do francuskojęzycznej Wikipedii

Komunikat prasowy   •   Gru 01, 2015 09:42 CET

Paryż, 1 grudnia 2015 - Afrique Telecom, Eutelsat i Wikimédia France łączą siły w wielkoformatowej inicjatywie, mającej na celu rozszerzyć darmowy dostęp do francuskojęzycznej Wikipedii w Afryce Subsaharyjskiej za pomocą hotspotów Wi-Fi

Darmowy dostęp do Wikipedii

Wykorzystując pojemność satelitarną od Eutelsat, Afrique Telecom wdraża na rynki Afryki Subsaharyjskiej rozwiązania internetowe. Dzięki usłudze „TamTam” firma poszerza dostęp do internetu w rejonach wiejskich, wykorzystując hotspoty Wi-Fi dla dostępu zbiorowego. Zgodnie z dzisiejszym ogłoszeniem, kolejnym etapem usługi „TamTam” będzie skierowany do tysięcy użytkowników, darmowy dostęp do francuskojęzycznych treści Wikipedii. Inicjatywa ta, zapoczątkowana w państwach francuskojęzycznych Afryki, ma na celu wsparcie strategii Wikimédia France, promującej darmowy dostęp do treści edukacyjnych, w szczególności poprzez dostęp do Wikipedii.

Chcąc zaoferować darmowy i nieograniczony dostęp, Afrique Telecom stworzył serwer zlokalizowany na hotspotach usługi „TamTam,” który będzie lokalnym hostem dla francuskojęzycznych treści Wikipedii. Treści te będą aktualizowane regularnie poprzez połączenie satelitarne zapewnione przez Eutelsat.

Projekt pilotażowy

W planach Afrique Telecom na kolejne dwa lata leży rozwój usługi „TamTam” do poziomu rzędu 4000, a nawet 8000 hotspotów, z których pierwszy 1000 ma zostać sfinansowany przez Eutelsat, jako punkt wyjścia, mający również dać miarę wpływu usługi na rynek.

Priorytetem Wikimedii jest poprawa dostępu oraz kreacji treści Wikipedii dla tzw. krajów południowych. Między krajami północnymi, a południowymi wciąż istnieje poważna przepaść w zakresie liczby czytelników i współautorów platform Wikimedii, a także w zakresie samych treści dotyczących krajów południowych. Kraje francuskojęzyczne Afryki to obecnie obszar priorytetowy dla działań organizacji Wikimédia France Foundation, będący jednocześnie uzupełnieniem dla projektu Afripédia.

O Wikimédia France

Wikimédia France to założone w 2004 roku, stowarzyszenie promujące i wspierające projekty organizacji Wikimédia Foundation we Francji, mające na celu szerzenie darmowej wiedzy. Wikimédia France nie prowadzi samodzielnych projektów, jednak dąży do urozmaicania oraz poprawy wizerunku działań Wikimédia Foundation poprzez wsparcie swych członków.

Kontakt dla prasy:

Anne-Laure Prévost Tel: + 33 7 62 93 42 02 annelaure.prevost@wikimedia.fr

O Afrique Telecom

Afrique Telecom (NYSE Euronext Paris: MLAFT, ISIN code: FR0011233659) to obecny na rynku od roku 2005, operator innowacyjnych usług telekomunikacyjnych, oferujący unikalne, oszczędne rozwiązania w zakresie łączności satelitarnej. Kompetencje pracowników Afrique Telecom znane są w Afryce dzięki ich pracy nad redukcją przepaści cyfrowej na kontynencie. Z ponad 4000 stacji operacyjnych, Afrique Telecom jest jednym z wiodących graczy na rynku łączności satelitarnej w Afryce Subsaharyjskiej. www.afrique-telecom.com

Kontakt dla prasy:

Virginie Tintignac Tel: + 33 3 86 94 26 41 vtintignac@afrique-telecom.com

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 38 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.