Airbus Defence and Space i Orbital ATK zbudują dla Eutelsat zastępczego satelitę wideo na pozycję 5° West

Komunikat prasowy   •   Paź 11, 2016 08:42 CEST

Nowa infrastruktura cyfrowa dla Francji, Włoch i Algierii

Satelita EUTELSAT 5 West B, którego wyniesienie planowane jest na rok 2018, zastąpi satelitę EUTELSAT 5 West A, kluczową jednostkę w infrastrukturze cyfrowej, skierowaną głównie na francuskie, włoskie i algierskie rynki nadawcze. Satelita EUTELSAT 5 West B zapewni ciągłość usług, a zarazem ich lepszą jakość dzięki ładunkowi 35 transponderów 36MHz w paśmie Ku, skierowanemu na trzy wymienione obszary. Wyposażone w funkcję przełączania, transpondery te pozwolą na zwiększenie komercyjnej elastyczności.

Znaczne oszczędności w nakładach inwestycyjnych

Satelita EUTELSAT 5 West B to pierwszy satelita, który zostanie wdrożony w ramach przyjętej w czerwcu 2016, strategii zakładającej redukcję nakładów inwestycyjnych, przyjmującej zasadę kontrolowania kosztów już od poziomu projektu. Dzięki lepszemu dopasowaniu pokrycia satelity z konkretnymi wymaganiami odbiorcy na pozycji 5° West, wymogi w zakresie mocy i hardware wygenerują oszczędności, przy czym wydajność zostanie utrzymana na najwyższym poziomie.

Dzięki redukcji rozmiaru satelity, rakieta ILS Proton wyniesie go wspólnie z pierwszym pojazdem kosmicznym MEV (Mission Extension Vehicle) od Orbital, co znacznie zmniejszy koszty wyniesienia, włącznie z kosztami ubezpieczenia.

W rezultacie, koszt zamiany satelity EUTELSAT 5 West A, w odniesieniu do teoretycznych kosztów wyniesienia, zostanie znacząco obniżony, bez kompromisów w zakresie jakości usług świadczonych odbiorcom.

Misja satelity EUTELSAT 5 West A w paśmie C, służąca głównie transmisji danych dla odbiorców Afryki Subsaharyjskiej, nie będzie kontynuowana. Ciągłość usług w paśmie C zapewnią inne zasoby Eutelsat, dzięki czemu stopień wykorzystania pojemności floty zostanie zoptymalizowany.