BICS i Eutelsat zapewnią satelitarne rozwiązania ciągłości biznesowej dla operatorów w Afryce

Komunikat prasowy   •   Lis 02, 2016 09:16 CET

Bruksela, Paryż, 2 listopada 2016 - BICS, globalny dostawca hurtowy w zakresie usług głosowych, mobilnej transmisji danych i pojemności, ogłasza start swej nowej usługi łączności na żądanie, skierowanej do afrykańskich operatorów branży telekomunikacyjnej, która została uruchomiona przy współpracy z Eutelsat, wiodącym na świecie operatorem satelitarnym. Dzięki rozwiązaniu RouteFlex od BICS, wspólne przedsięwzięcie pozwala operatorom mobilnym i dostawcom usług na zwiększenie dostępności sieci, a także lepsze zarządzanie przeciążonymi pasmami w wymagających lokalizacjach.

W krajach, w których warunki geograficzne i środowiskowe mają negatywny wpływ na jakość transmisji danych i usług głosowych, ogromne znaczenie ma solidna pojemność zapasowa. Zdolność do zapewnienia usług w stałej, wysokiej jakości wyróżnia operatorów spośród konkurencji. Dzięki RouteFlex, BICS oferuje ciągłość biznesową w sektorze telekomunikacyjnym z systemem, który automatycznie wykrywa anomalia i przekierowuje połączenia na najlepszą dostępną ścieżkę.

Dzięki nowemu rozwiązaniu od BICS i Eutelsat, operatorzy telekomunikacyjni będą mogli zaoferować odbiorcom końcowym dostęp do stabilnych, ekonomicznych usług w wysokiej jakości o każdej porze, nawet w przypadku niedyspozycji sieci naziemnej. Jest to możliwe dzięki połączeniu pojemności w paśmie C satelity EUTELSAT 8 West B z teleportem BICS zlokalizowanym we francuskim La Ciotat, jego globalną siecią tranzytową i zautomatyzowanym rozwiązaniem na żądanie dla ruchu IP. Usługa dostępna jest w trzech wariantach: otwarta społeczność, zamknięta społeczność, użytek okazjonalny.

Nowa umowa z BICS będzie pierwszym krokiem satelity EUTELSAT 8 West B o panafrykańskim zasięgu, w stronę zapewniania ciągłości biznesowej operatorom telekomunikacyjnym oraz dostawcom usług w wymagających lokalizacjach,” powiedział Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds. reklamy i rozwoju. „Naszym wspólnym zadaniem jest zapewnianie satysfakcji odbiorcy końcowemu, a to wydajne cenowo, wyjątkowe rozwiązanie na żądanie automatycznie zabezpieczy ruch konsumencki w ramach bezpieczeństwa usług i reputacji QoS (jakości usług).”

Zadaniem BICS jest wspieranie odbiorców w Afryce, zwłaszcza tych z 30% jej krajów, położonych w niedogodnych lokalizacjach, uzależnionych często od ubogiej łączności naziemnej,” powiedział Johan Wouters, wicedyrektor BICS ds. pojemności, działań i obsługi klienta. „W krajach z ograniczonym dostępem do kablowych sieci podmorskich, które często są podatne na uszkodzenia, RouteFlex może zmienić sposób wykorzystywania satelitów przez operatorów, jako pojemności zapasowej dla ich usług.”

O BICS

BICS to uznany na hurtowym rynku usług łączności, globalny operator głosowy, a także wiodący dostawca usług mobilnych w zakresie transmisji danych.

Szeroka gama innowacyjnych rozwiązań firmy w zakresie usług głosowych, tekstowych, transmisji danych i łączności, analityki biznesowej, kontroli bezpieczeństwa, roamingu, platform MVNE i monetyzacji aktywów ma na celu nieść korzyści biznesom jej klientów.

Siedziba główna BISC znajduje się w Brukseli, a filie regionalne zlokalizowane są w Brnie, Dubaju, Madrycie, Nowym Jorku, San Francisco i Singapurze. Ponadto, firma dysponuje biurem satelitarnym w Pekinie, a także lokalnymi przedstawicielstwami w Akrze, Cape Town, Miami, Montevideo, Quito, Nairobi i Toronto.

Więcej informacji na www.bics.com

Kontakt dla mediów: