CABSAT 2018: Eutelsat zwiększa liczbę darmowych kanałów HD na pozycji 7/8° West

Komunikat prasowy   •   Sty 15, 2018 14:27 CET

Dubaj, Paryż, 16 stycznia 2017 - Przy okazji targów CABSAT, Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL), wiodący operator satelitarny, zaprezentował nowe dane dotyczące oferty programowej pozycji 7/8° West.

Większa oferta kanałów HD

Zainteresowanie pozycją 7/8° West spowodowane jest rozwojem oferty treści HD, która obecnie sięga już 187 kanałów. Wyraźna zmiana dotyczy również kanałów FTA - obecnie z pozycji 7/8° West nadawanych jest 110 darmowych kanałów HD, prezentując 44-procentowy wzrost w porównaniu ze styczniem 2017. Dotyczący niegdyś głownie krajów Zatoki Perskiej, rozwój ten zauważalny jest obecnie w całym regionie, zwłaszcza w krajach Lewantu i Afryki Północnej.

Większy zasięg treści HD

Wzrost zainteresowania ofertą treści HD odczuwalny jest również w regionie MENA. Według najnowszego raportu Eutelsat TV Observatory, odnoszącego się do Algierii, Egiptu, Maroka i Arabii Saudyjskiej, liczba odbiorców oferty programowej pozycji 7/8° West, przystosowanych do odbioru treści HD, wynosi obecnie 20,6 mln (66% wszystkich odbiorców). Dla porównania, w roku 2016 liczba ta wynosiła zaledwie 10,7 mln.

By uzyskać więcej informacji, odwiedź stoisko Eutelsat na targach CABSAT w dniach 14-16 stycznia 2018 - Dubai World Trade Centre, ZB2 A40&A50.