CCTV rozpoczyna nadawanie trzech flagowych kanałów w jakości HD z pozycji HOTBIRD

Komunikat prasowy   •   Sty 23, 2017 11:47 CET

Paryż, 23 stycznia 2017 - Centralna Telewizja Chińska (CCTV) zawarła długoterminową umowę dystrybucyjną z Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL), celem transmisji swoich trzech flagowych kanałów w jakości HD w Europie, Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.

Kanały CCTV-4 HD, CGTN HD (były CCTV News) i CGTN-Documentary HD (były CCTV Documentary) są obecnie dostępne w jakości HD w angielskiej i chińskiej wersji językowej dzięki wysokiej mocy satelitom HOTBIRD. Wersje kanałów w jakości SD i ofercie FTA dostępne są dzięki pozycji satelitarnej wiodącej w regionie.

Eutelsat uczestniczy w transmisji kanałów CCTV od roku 2008. Obecnie wykorzystuje w tym celu siedem satelitów, których oferta programowa trafia do odbiorców w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie. China Gobal Television Network (CGTN) to nowa, chińska organizacja międzynarodowa w dziedzinie mediów, obecna na rynku od grudnia 2016.

Pozycja satelitarna Eutelsat HOTBIRD

Zlokalizowane na pozycji 13° East, trzy wysokiej mocy satelity HOTBIRD zapewniają pierwszorzędne pokrycie dla Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Dzięki nim, bezkonkurencyjna oferta 1000 kanałów w 40 językach trafia do ponad 135 milionów gospodarstw domowych, za pomocą sieci kablowych, IP, DTT, czy w odbiorze DTH.