Claudie Haigneré, pierwsza w historii kobieta przewodnicząca jury konkursu DStv Eutelsat Star Awards

Komunikat prasowy   •   Sty 19, 2017 15:07 CET

Johannesburg, Lagos, Paryż, 19 stycznia 2017 - Już niemal 6 tysięcy uczniów szkół średnich wzięło udział w konkursie DStv Eutelsat Star Awards od czasu jego pierwszej edycji, zorganizowanej przez Eutelsat i MultiChoice Africa w roku 2011. Tegoroczna, szósta edycja wskazuje na ciągły wzrost zainteresowania konkursem wśród afrykańskich uczniów w przedziale wiekowym 14 - 19, nadając tym samym impetu wspólnej misji MultiChoice i Eutelsat, mającej na celu zachętę młodych umysłów do pozytywnej zmiany otoczenia poprzez innowacyjność w nauce i technologii.

Zdobywcy nagród głównych i drugich miejsc tegorocznej edycji konkursu zostaną wyłonieni na oficjalnej ceremonii, która odbędzie się 7 lutego w nigeryjskim Lagos.

Po raz pierwszy w historii konkursu, kobieta przewodniczącą jury

Była astronautka i francuska Minister, a obecnie doradca specjalny dyrektora generalnego Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), Claudie Haigneré zgodziła się objąć prestiżowe stanowisko przewodniczącej jury konkursu DStv Eutelsat Star Awards. Będąc pierwszą kobietą na tym stanowisku w historii konkursu, Claudie Haigneré jest silnym bodźcem dla uczniów, zwłaszcza młodych kobiet, marzących o wykorzystaniu w życiu swego całego potencjału.

Claudie Haigneré będzie przewodniczyć międzynarodowej komisji jurorów, w skład której wchodzą eksperci, tacy jak: Ronke Bello z Nigerii, dyrektor generalny w Innovative Technology Literacy Services Ltd; Rodney Benn, dyrektor regionalny Eutelsat na Afrykę; Melt Loubser, dyrektor naczelny działu technologii nadawczej w MultiChoice Africa; Elizabeth Ohene, dziennikarka i była Minister Stanu w Ministerstwie Edukacji, Nauki i Sportu w Ghanie; prof. Stephen Simukanga, były rektor Uniwersytetu Zambijskiego, obecnie dyrektor generalny Urzędu Szkolnictwa Wyższego; John Ukbe, dyrektor zarządzający MultiChoice Nigeria i Jenerali Ulimwengu, dobrze znany, tanzański pisarz, publicysta i prawnik.

Świetlana przyszłość Afryki w rękach zwycięzców konkursu

Głównymi wyznacznikami jurorów podczas wyłaniania najlepszych prac będą wysokie standardy w zakresie dokładności, kreatywności, oryginalności i innowacyjności. Tegoroczny temat zachęcił uczestników do założenia roli, jaką w przyszłości technologia satelitarna będzie odgrywać w Afryce.

Ścieżki, zarówno wyborów akademickich, jak i karier, jakimi podążają dotychczasowi laureaci konkursu dowodzą, iż nauka i technologia to źródła inspiracji, które otwierają nowe możliwości dla Afryki. Na przykład, zwycięzca w kategorii esej (2014), Joseph Mahiya, jest obecnie uczestnikiem programu prowadzonego przez Mastercard Foundation. Stypendium dotyczy studiów pierwszego stopnia na kierunku Informatyka z Inżynierią Oprogramowania i Elektrotechniką, rozpoczynających się w sierpniu 2017 na amerykańskim West Virginia University. Eva Chemgorem, zwyciężczyni w kategorii plakat (2012), jest studentką studiów licencjackich na kierunku Ekonomii Uniwersytetu Daystar w Nairobi, a wkrótce rozpocznie równoległe studia na kierunku Stosunki Międzynarodowe. Eva wierzy, iż wykształcenie pomoże jej w kształtowaniu polityki i rozwoju gospodarki, tak w Kenii, jaki i na całym świecie.

Kto podąży ich śladami? Kolejni zwycięzcy zostaną wyłonieni już 7 lutego!

O DStv Eutelsat Star Awards

W roku 2010, w połączeniu kompetencji MultiChoice Africa i Eutelsat odbyła się pierwsza edycja corocznego konkursu DStv Eutelsat Star Awards o zasięgu panafrykańskim. Jego uczestnicy, uczniowie w przedziale wiekowym 14-19, oceniani są w dwóch kategoriach: najlepszy esej i najlepszy plakat o tematyce satelitarnej. Zwycięzcy etapów krajowych walczą o nagrodę główną, jaką jest wycieczka do paryskiej siedziby Eutelsat, natomiast zwycięzca w kategorii najlepszy esej będzie świadkiem wyniesienia rakiety. Zdobywcy drugich miejsc odwiedzą Afrykę Południową, jako goście MultiChoice Africa i Południowoafrykańskiej Narodowej Agencji Kosmicznej Hartebeesthoek. Szkoły, do których uczęszczają zwycięzcy konkursu, zostaną wyposażone w zestawy instalacyjne DStv, zawierające anteny, odbiorniki TV i nowoczesne dekodery PVR, a także otrzymają darmowy dostęp do platformy DStv Education Bouquet. Zwycięzcy etapów krajowych otrzymają nagrody, takie jak komputery, czy tablety.

Więcej o Claudie Haigneré

Będąca obecnie specjalnym doradcą dyrektora generalnego Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA), Claudie Haigneré rozpoczęła swą karierę w branży medycznej, jako uznany reumatolog, a także badacz biomechaniki i fizjologii ruchu. Uzyskawszy stopień doktora neurologii, Claudie dołączyła do europejskiego programu astronautycznego i w 1996 roku odbyła lot na rosyjską stację Mir, gdzie spędziła 16 dni. W 2001 roku odbyła ponowny lot w kosmos, będąc pierwszą europejką na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). W latach 2002-2004 pełniła funkcję francuskiego delegata ministerialnego ds. badań i nowych technologii, a w roku kolejnym objęła stanowisko delegata ministerialnego do spraw europejskich. Od tego czasu, poza działalnością związaną z ESA, jest ona również administratorem Universcience (reprezentując the Palais de la Découverte and the Cité des sciences et de l’industrie w Paryżu).

O MultiChoice Africa

MultiChoice Africa Limited („MultiChoice Africa”) to wiodący dostawca usług wideo z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem na rynku telewizji cyfrowej, świadczący usługi na najwyższym poziomie odbiorcom w ponad 50 krajach Afryki Subsaharyjskiej. Od ponad dwóch dekad, MultiChoice pozytywnie wpływa na przemysł produkcji TV, rozwijając rynek pracy i wzmacniając małe przedsiębiorstwa z powiązanych branż, począwszy od bycia najlepszym dostawcą domowych usług wideo, po świadczenie usług na żądanie, włączając usługi Box Office, Catch Up, DStv Now i AMGO, które w zupełności wypełniają potrzeby zaawansowanego technicznie afrykańskiego konsumenta. MultiChoice Africa świadczy pełen zakres usług wideo, począwszy od emisji kinowych hitów, przez najnowsze seriale i najważniejsze wydarzenia sportowe na świecie, po najświeższe wydarzenia, najlepsze programy dla dzieci, programy muzyczne oraz całą gamę programów specjalistycznych, włączając programy w poszczególnych językach, które dostępne są zarówno w DStv, jak i GOtv.

Więcej informacji o MultiChoice Africa na: www.dstv.com

Lebogang Ramothata Tel: +27 11 289 4366lebogang.ramothata1@multichoice.co.za