Dzięki satelicie EUTELSAT 7 West A, algierscy widzowie zobaczą Echourouk News w jakości HD

Komunikat prasowy   •   Sty 30, 2017 17:58 CET

Algier, Dubaj, Paryż, 30 stycznia 2017 - Przy okazji odbywających się w Dubaju targów DISCOP Dubai, które skupiają kluczowych graczy na rynku TV z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, algierska grupa mediowa Echourouk ogłasza wybór satelity EUTELSAT 7 West A, celem nadawania swego flagowego kanału, Echourouk, w jakości HD.

Młody kanał w awangardzie nowych technologii

Obecny na rynku od roku 2014, kanał Echourouk News systematycznie pozyskuje nowych widzów, będąc dziś jednym z kanałów komercyjnych o największej oglądalności w Algierii. Jego studia nadawcze w Algierze zapewniają widzom najświeższe wiadomości ze świata arabskiego przez całą dobę, zarówno w języku arabskim, jak i francuskim. Kanał Echourouk News to pierwszy kanał informacyjny w regionie Maghreb, nadawany w jakości HD.

Ali Fodil, założyciel i dyrektor zarządzający Echourouk Group, powiedział: „Dzięki rozpoczęciu nadawania naszego kanału informacyjnego w jakości HD poprzez satelitę EUTELSAT 7 West A już w grudniu ubiegłego roku, jesteśmy na bieżąco z najważniejszymi trendami technologicznymi, zapewniając swym odbiorcom najlepszą jakość obrazu.”

Nadawczy punkt odniesienia

Wybór satelitów Eutelsat na pozycji 7/8° West odzwierciedla również plany Echourouk, mające na celu skupienie swych pięciu kanałów (Echourouk SD, Echourouk HD, Echourouk News SD, Echourouk News HD i Benna TV) na pozycji, będącej punktem odniesienia dla telewizji satelitarnej w Afryce Północnej, która trafia obecnie do 5,7 mln domów w Algierii.

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds rozwoju i reklamy, dodał: „Dzięki tej umowie, satelita EUTELSAT 7 West A staje się kluczową platformą dla Echourouk, wypełniając potrzeby w zakresie tzw. contribution links i bezpośrednich transmisji do milionów odbiorców w jakości cyfrowej i w HD. Cieszymy się, iż możemy wspierać nowe przedsięwzięcie Echourouk,a tym samym być częścią ekspansji algierskiego środowiska nadawczego.”