Elektryczny satelita EUTELSAT 117 West B w pełni gotowy do świadczenia usług komercyjnych

Komunikat prasowy   •   Sty 16, 2017 09:55 CET

Skomercjalizowany przez Eutelsat Americas, EUTELSAT 117 West B jest drugim w pełni elektrycznym satelitą floty Eutelsat. Wyposażony w 48 transponderów pasma Ku, satelita EUTELSAT 117 West B zapewni swymi czterema wiązkami regionalnymi doskonałe pokrycie dla Meksyku, Ameryki Środkowej i Karaibów, oraz Ameryki Południowej wraz z tzw. Stożkiem Południowym. Satelita uzupełni obecną na rynku od roku 2013, pozycję 117° West, dzięki czemu stanie się ona pozycją multisatelitarną (obecnie korzystają z niej Millicom’s Tigo Star, Stargroup i Televisia). Ponadto, zapewni on kluczowe usługi operatorom telekomunikacyjnym oraz dostawcom usług w sektorze rządowym w Ameryce Łacińskiej.

Satelita EUTELSAT 117 West B pomieści również nowej generacji ładunek WAAS (ang. Wide Area Argumentation System, amerykański system satelitarny wspomagający system NAVSTAR-GPS) , którego operatorem jest Raytheon, główny kontrahent Federalnej Administracji Lotnictwa Stanów Zjednoczonych (FAA). Stworzony dla cywilnej społeczności lotniczej, ładunek WAAS rozpocznie pracę w roku 2018. Jego zadaniem będzie odbieranie sygnałów ze stacji naziemnych, które weryfikują dokładność sygnału i retransmitują informacje do odbiorców GPS, włączając załogi linii lotniczych, będące najbardziej wymagającymi cywilnymi użytkownikami GPS. Ponadto, system zwiększy dokładność sygnału GPS z 10 metrów do 1-2 metrów, zwiększając tym samym bezpieczeństwo dla użytkowników w Kanadzie, Meksyku, Puerto Rico, a także na kontynentalnych terytoriach Stanów Zjednoczonych, włącznie z Alaską.

Ładunek WAAS jest pierwszym ładunkiem na satelicie w pełni elektrycznym, a zarazem trzecim ładunkiem na satelitach Eutelsat, po ładunku EDRS-A na satelicie EUTELSAT 9B dla ESA i Airbus Defence and Space i ładunkiem w paśmie S satelity EUTELSAT 10A dla Echostar.