ELO, konstelacja nanosatelitów dedykowanych IoT

Komunikat prasowy   •   Wrz 24, 2019 20:48 CEST

• 25 nanosatelitów w ELO w ciągu kolejnych trzech lat
  • Wyniesienie satelity testowego na początku przyszłego roku
  • Cztery pierwsze satelity operacyjne wyprodukowane pod nadzorem Loft Orbital i Clyde Space
  • Doskonała integracja sieci naziemnych i satelitarnych dzięki współpracy z Sigfox, operatorem sieci i dostawcą usług IoT

Paryż, 24 września 2019 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) ujawnia projekt konstelacji ELO, skierowany na rynek IoT (Internet Rzeczy).

Od roku 2020 możliwości rynku IoT będą dla nas uchwytne

Nadchodzący na rynku IoT bum w sektorach tak różnych, jak transport, przemysł naftowy i gazowy, czy rolnictwo, oznacza, iż dziesiątki obiektów będzie potrzebowało wzajemnej komunikacji na terenach nieobsługiwanych przez infrastrukturę naziemną. Konstelacja Eutelsat ELO zapewni globalne pokrycie IoT, co umożliwi tymże obiektom transmisję danych, bez względu na ich lokalizację.

Konstrukcję konstelacji nanosatelitów zapoczątkuje seria czterech satelitów od Loft Ornital (ELO 1 i 2) i Clyde Space (ELO 3 i 4). Szacuje się, że zostaną one wyniesione na przełomie lat 2020 / 2021, a pracę rozpoczną z chwilą dotarcia na orbitę. Jeśli ta inicjatywa zakończy się pomyślnie, do konstelacji zostaną dodane kolejne satelity, tak by przed końcem roku 2022 było ich 25. Niniejsza inwestycja została uwzględniona w aktualnym arkuszu Capex. Koszt jednego satelity nie przekroczy 1 mln Euro.

Projekt konstelacji jest konsekwencją pierwszego nanosatelity zamówionego przez Eutelsat w ubiegłym roku u Tyvak International. Wyniesienie tego testowego satelity planowane jest na przyszły rok, a jego zadaniem będzie potwierdzanie wydajności technicznej różnorodnych sygnałów między satelitą na niskiej orbicie okołoziemskiej, a obiektami na Ziemi.

Niska orbita okołoziemska jest szczególnie odpowiednia do przetwarzania sygnałów emitowanych przez obiekty połączone, ponieważ zapewnia powszechne łącze satelitarne, będące uzupełnieniem dla naziemnych sieci IoT, bez zwiększania kosztów, czy zużycia energii przez te obiekty.

Strategiczna współpraca z Sigfox

Połączenie technologii satelitarnej z naziemnym IoT będzie kluczem do osiągnięcia korzyści skali, niezbędnej do uruchomienia satelitarnego IoT. Celem Eutelsat przy wprowadzaniu ELO jest uzyskanie pozycji partnera preferowanego przez integratorów IT i operatorów naziemnych, chcących zapewnić swym odbiorcom globalne pokrycie.

Eutelsat zawarł umowę o partnerstwie strategicznym z Sigfox, wiodącym graczem na rynku IoT, który prowadzi unikalną, globalną sieć wąskopasmową, dedykowaną temu segmentowi przemysłu w 65 krajach. Bazując na hybrydowych obiektach połączonych, których dane mogą być odbierane zarówno przez sieci naziemne, jaki i satelity, Sigfox wprowadzi globalne pokrycie zapewnione przez konstelację ELO do całego zakresu obecnych usług IoT. Takie pokrycie sieciowe otworzy drzwi wielu nowym zastosowaniom w takich sektorach, jak: transport morski, logistyka, ale również bezpieczeństwo ludzi w sytuacjach awaryjnych.

Rodolphe Belmer, dyrektor wykonawczy Eutelsat, skomentował: „Cieszymy się finalizacją pierwszego etapu projektu konstelacji ELO, mającego na celu umiejscowienie Eutelsat w rodzącym się sektorze IoT. Współpraca z Sigfox umożliwia globalne pokrycie poprzez połączenie satelitarnego i naziemnego IoT. Ta relatywnie skromna na poziomie Grupy inwestycja, która jest w pełni skalowalna, jest dla spółki Eutelsat dodatkową dźwignią do potencjalnego rozwoju w kontekście strategii Łączności.”

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Marie-Sophie Ecuer

Tel: + 33 1 53 98 37 91