Eric Moltzau dołącza do Eutelsat America Corp. jako pierwszy wiceprezes ds. rozwoju biznesu i strategii

Komunikat prasowy   •   Paź 20, 2016 12:32 CEST

Paryż, Waszyngton DC, 20 października 2016 - Eutelsat America Corp., zlokalizowana w Waszyngtonie DC filia Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL), specjalizująca się w rozwiązaniach szerokopasmowych i usługach transmisji danych dla sektora rządowego, przemysłu naftowego i gazowniczego oraz przedsiębiorców, ogłasza, iż Eric Moltzau został mianowany pierwszym wiceprezesem ds. rozwoju biznesu i strategii. Eric pokieruje planowaniem strategicznym, działalnością w zakresie rozwoju biznesowego oraz hostingiem ładunków, mającym na celu rozszerzenie usług satelitarnych na rządowych i komercyjnych rynkach Ameryki Północnej. Eric Moltzau będzie również członkiem grupy, która zajmuje się rozwojem usług rządowych w Eutelsat.

Poprzednim pracodawcą Erica był Intelsat General Corporation, gdzie przewodniczył on zespołowi odpowiedzialnemu za rozwój i dostarczanie nowych sieci satelitarnych i usług kosmicznych na wschodzące rynki konsumenckie.

Eric Moltzau to emerytowany po 21 latach służby, żołnierz Amerykańskich Sił Powietrznych, U.S. Air Force. Służył on na wielu pozycjach przywódczych, zajmując się działaniami kosmicznymi, a także rozwojem systemów kosmicznych inaziemnych. Służąc w USAF, Eric Moltzau był współtwórcą programu CHIRP (Commercially Hosted Infrared Payload), który przedstawił propozycję hostingu ładunków rządowych na satelitach komercyjnych.

Uzyskawszy tytuł licencjata matematyki uniwersytetu stanowego w Arizonie, Eric Moltzau zdobył stopień inżyniera działań kosmicznych na uniwersytecie w Colorado Springs.