Eurowizja zwiększa pojemność dzierżawioną od Eutelsat, celem transmisji najważniejszych informacji oraz wydarzeń sportowych

Komunikat prasowy   •   Maj 26, 2016 07:40 CEST

Paryż, Genewa, 26 maja 2016 - Europejska Unia Nadawcza (EBU), największy dystrybutor treści sportowych i informacyjnych dla najważniejszych światowych platform mediowych i nadawczych, i Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłaszają zawarcie kontraktu obejmującego pojemność na czterech satelitach Eutelsat. Pojemność ta zostanie wykorzystana do bezpośrednich transmisji flagowych wydarzeń sportowych, włączając wszystkie najważniejsze mecze piłkarskich mistrzostw Europy oraz inne popularne wydarzenia sportowe tego lata.

Dzięki satelitom EUTELSAT 65 West A, EUTELSAT 12 West B i EUTELSAT 5 West A, EBU rozszerzy swój dotychczasowy zasięg o nowe regiony, a zwłaszcza Afrykę z pełnowymiarową pojemnością.

Działania te pokrywają się z przedłużeniem umowy i ekspansją pojemności dzierżawionej na jej podstawie przez EBU, na satelicie EUTELSAT 7B. Na mocy nowej, długoterminowej umowy, satelita EUTELSAT 7B pozostanie kluczowym elementem sieci Eurowizji nad Europą, Bliskim Wschodem i Afryką Północną, w zakresie dystrybucji transmisji na żywo z najważniejszych wydarzeń sportowych i informacyjnych, emitowanych przez nadawców europejskich.

Niezaprzeczalna zaleta kanałów sportowych

Graham Warren, dyrektor sieciowy Eurowizji, powiedział: „Nasz cel od zawsze pozostaje ten sam. Zapewniamy naszym klientom godne zaufania, innowacyjne usługi w zakresie produkcji i dystrybucji na możliwie najlepszych warunkach, zarówno pod względem technicznym, operacyjnym, jak i finansowym. Wiemy, iż, chcąc zapewnić dystrybucję treści wideo na całym świecie, a zwłaszcza w większości krajów Europy i w Afryce, będącej nowym, obiecującym rynkiem zbytu dla usług Eurowizji, a także w stale rozwijającym się środowisku transmisji na żywo, w wielu formatach, od drugiego ekranu, po standard Ultra HD, EBU może polegać na wielu satelitach floty Eutelsat.”

Pokrycie dla wszystkich członków Eurowizji

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds. rozwoju i reklamy, podsumował: „Niniejsze umowy plasują satelity Eutelsat w samym sercu infrastruktury cyfrowej, szykującej się zarówno na transmisję największych wydarzeń sportowych tego lata, jak i na wydarzenia odbywające się w dalszej przyszłości. Będzie to kolejny krok w naszej współpracy z Eurowizją i EBU. Cieszymy się, iż globalny zasięg naszej floty pozwala nam spełniać potrzeby odbiorców w Europie, Ameryce Południowej i Afryce.”

O EBU

Europejska Unia Nadawcza (EBU) to największy na świecie sojusz mediów publicznych (PSM). Naszą misją jest uczynienie PSM jednostką niezastąpioną. Skupiamy 73 członków z 56 krajów Europy, mając dodatkowo 34 partnerów w Azji, Afryce i Amerykach.

Nasi członkowie obsługują ponad 1800 kanałów telewizyjnych i radiowych oraz liczne platformy online, docierając wspólnie do ponad miliarda odbiorców na całym świecie i nadając programy w ponad 120 językach.

Działalność EBU podzielona jest na dwa osobne sektory: usługi członkowskie i usługi biznesowe.

Usługi biznesowe EBU - dostępne pod marką Eurowizja - to wiodący w przemyśle mediowym dystrybutor i producent wysokiej jakości programów na żywo, takich jak programy informacyjne, rozrywkowe, czy relacje sportowe; każdego roku przekraczamy próg 70 000 transmisji i 100 000 godzin emisji programów informacyjnych i sportowych.

Siedzibą EBU jest Genewa, natomiast jej filie znajdują się w Brukseli, Rzymie, Dubaju, Moskwie, Nowym Jorku, Waszyngtonie DC, Singapurze i Pekinie.

Więcej o EBU na www.ebu.ch

INFORMACJE DODATKOWE O TRANSMISJACH SPORTOWYCH

• Portfolio EBU w zakresie Praw Transmisyjnych wydarzeń sportowych obejmuje ponad 30 kontraktów i współpracę z ponad 25 federacjami międzynarodowymi. Przelicza się to na około 150 wydarzeń, co daje około 680 dni rozgrywek, które EBU może zarówno produkowa

• , jak i dystrybuowa

• .

• W roku 2015, sieć Eurowizji o zasięgu światowym rozdystrybuowała ponad 90 000 godzin treści, z czego 75 000 godzin to materiały sportowe.

Kontakt dla prasy:

Nadia Belatrache