EUTELSAT 65 West A wybrany przez Ultra DTH jako nowa platforma usług pay-TV na Karaibach i w regionie Andów

Komunikat prasowy   •   Lip 31, 2019 12:39 CEST

Paryż, 31 lipca 2019 - Ultra DTH Inc. i Eutelsat Americas, spółka zależna Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL), zawarły wieloletni kontrakt, obejmujący pojemność satelity EUTELSAT 65 West A, mający na celu uruchomienie platformy usług DTH na Karaibach i w regionie Andów.

Ultra DTH wykorzysta wyjątkowe pokrycie satelity EUTELSAT 65 West A w pasmie Ku, by dotrzeć do milionów gospodarstw domowych na Karaibach i w regionie Andów. Agregację kanałów, kodowanie i infrastrukturę naziemną zapewni United Teleports.

Spółka Ultra DTH, której siedziba główna mieści się w San Juan, Puerto Rico, oprze się na sieci kluczowych w kraju operatorów pay-TV, celem komercjalizacji platformy na rynkach karaibskich i tych w regionie Andów. Współpracujący operatorzy skorzystają z doświadczenia Ultra DTH w zakresie wprowadzania usług na rynek oraz jego ekspansji, zachowując jednocześnie wolność w zakresie brandingu platformy, by spełniać indywidualne potrzeby poszczególnych rynków. Dostępna za niewielką cenę usługa umożliwi operatorom pay-TV oferowanie dostępu do treści z całego świata, łącząc wyjątkową ofertę kanałów międzynarodowych z treściami w językach: angielskim, hiszpańskim, francuskim, duńskim i hindi, celem zaspokojenia zróżnicowanych potrzeb odbiorców z wysp karaibskich i regionu Andów.

Ricardo Dias, dyrektor wykonawczy Ultra DTH, powiedział: „Nasza usługa DTH zapewni wielojęzyczne treści milionom gospodarstw domowych. Umożliwiając współpracującym operatorom tworzenie pełnego zakresu indywidualnych ofert, mamy na celu dotarcie do nieodkrytych dotąd rynków, we wszystkich przedziałach cenowych.”

Mike Antonovich, dyrektor wykonawczy Eutelsat Americas, dodał: „Jesteśmy zachwyceni możliwością połączenia sił z Ultra DTH w rozwoju usług pay-TV na Karaibach i regionie Andów, zwłaszcza w nieobsługiwanych dotychczas regionach, gdzie odbiorca jest głodny treści w swym ojczystym języku. Niniejsza umowa podkreśla korzyści, jakie technologia satelitarna niesie obszarom słabo zaludnionym, o zróżnicowanych potrzebach w zakresie treści dostarczanych z jednej platformy.”

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Spółka Eutelsat Communications wpisana jest na listę giełdy paryskiej (Euronext Paris) pod symbolem „ETL”.

Marie-Sophie Ecuer

Tel: + 33 1 53 98 37 91