Eutelsat 7/8° West czołową pozycją satelitarną dla Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, służącą ponad 52 mln odbiorców

Komunikat prasowy   •   Lis 16, 2016 08:55 CET

Eutelsat ogłasza wyniki badania TV Observatory 2016 na rynkach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej:

• Satelity jako rdzeń infrastruktury cyfrowej, docierające do 91% gospodarstw domowych (56,1 mln)
  • Eutelsat/Nilesat 7/8° West pozycją pierwszego wyboru dla odbioru wielokanałowego: oferuje nadawcom dostęp do 52,3 mln domów w 14 krajach arabskich
  • Rozwój standardu HD: 24 mln gospodarstw domowych przystosowanych do odbioru oferty w standardzie HD

Dubaj, Paryż, 16 listopada 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) zaprezentował dziś najświeższe dane dotyczące trendów kształtujących rynek TV na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds. reklamy i rozwoju, skomentował: „Nasze najnowsze badania odzwierciedlają puls tętniącego życiem, arabskiego rynku usług TV, znacząco wskazując kluczowe trendy, które obejmują rozwój standardu HD w zakresie nadawania, a także różnorodność oferty kanałów FTA w regionie. Badania potwierdzają czołowe miejsce Eutelsat 7/8° West jako pozycji, która umożliwia obecnie dotarcie oferty TV do ponad 52,3 mln gospodarstw domowych w krajach arabskich. Nowa fala wzrostu to wynik ubiegłorocznego wyniesienia satelity EUTELSAT 8 West B, który wygenerował 37 procentowy wzrost na rynku kanałów HD i utwierdził pozycję 7/8° West na miejscu lidera, czyniąc ją punktem odniesienia dla rynków Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.”

Satelita: preferowana infrastruktura cyfrowa na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej

Rdzeniem infrastruktury telewizji cyfrowej w regionie MENA pozostaje satelita, docierając do 56,1 mln gospodarstw domowych. Stanowi to ponad 90% całkowitej liczby 61,1 mln domów, zlokalizowanych między Marokiem, a Zatoką Perską. Trzy na cztery spośród 3,4 mln domów w 14 krajach arabskich, które przystąpiły do odbioru satelitarnego w ciągu trzech minionych lat, wybrały pozycję 7/8° West, będącą hostem dla satelitów Eutelsat i Nilesat.

Eutelsat 7/8° West pozycją pierwszego wyboru dla odbioru wielokanałowego

Eutelsat 7/8° West umacnia się na pozycji lidera, docierając do 52,3 mln odbiorców w 14 mln krajów arabskich, czyli o 2,6 mln więcej niż w roku 2014. Równolegle obserwuje się 7 procentowy wzrost w sześciu krajach arabskich, badanych w latach 2014 i 2016, reprezentujących 76% wszystkich odbiorców w regionie. Rozwój pozycji 7/8° West związany jest w mocną ofertą programową, obejmującą 1264 kanały arabskie i międzynarodowe, z których 149 nadawanych jest w jakości HD, a także różnorodnością i wyłącznością treści FTA, z których aż 44% kanałów nadawanych jest wyłącznie z tej pozycji.

HDTV u jednego na trzech odbiorców

O rozwoju standardu HD w regionie świadczy liczba gospodarstw domowych, przystosowanych do odbioru oferty HD, która z 14,4 mln wzrosła do ponad 20 mln, obejmując 34% wszystkich odbiorców w regionie. Wśród odbiorców oferty programowej z pozycji 7/8° West, do odbioru HD przystosowanych jest aż 46%. 50% ankietowanych wykazało znajomość Ultra HD, a dane GfK wskazują, że przed końcem roku 2015 sprzedano 1,2 mln zestawów odbiorczych.

O Eutelsat TV Observatory

Eutelsat TV Observatory to kompleksowa, międzynarodowa jednostka analityczna w zakresie trybów odbioru TV i trendów na 51 rynkach audiowizualnych Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Najnowsze badania 14 arabskojęzycznych rynków w regionie MENA przeprowadzono przy współpracy z TNS i IPSOS w marcu i kwietniu 2016, ankietując w bezpośrednich rozmowach ponad 10000 konsumentów z 6 rynków (Algieria, Egipt, Maroko, Arabia Saudyjska, Tunezja, Zjednoczone Emiraty Arabskie), co dało 76% gospodarstw domowych w regionie. Wyniki zostały uzupełnione danymi z badania wtórnego. Badaniami objęto hotele, obiekty administracji publicznej, szpitale, a także inne kraje objęte zasięgiem pozycji 7/8° West, takie jak Mauretania, Sudan i Etiopia.