Eutelsat America Corp. uczestnikiem programu NASA Space Relay Partnership and Services

Komunikat prasowy   •   Maj 16, 2019 16:35 CEST

Eutelsat America Corp. jako jedna ze spółek biorących udział w badaniu zastosowania satelitów komercyjnych w przyszłych usługach NASA w zakresie łączności i nawigacji.

Paryż, 16 maja 2019 - Eutelsat America Corp., spółka zależna Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL), została wybrana przez NASA do programu Next Space Technologies for Exploration Partnerships-2 (NextSTEP-2), będącego jednocześnie częścią programu badawczego Space Relay Partnerhip and Services Study.

Program NextSTEP-2 ma na celu znalezienie na amerykańskim rynku nowych partnerów, którzy pomogą w oszacowaniu inkorporacji elementów komercyjnych w przyszłych usługach w zakresie przesyłu kosmicznego, zapewnionych przez agencyjne sieci ds. łączności i nawigacji kosmicznej (SCaN).

Pierwszy etap, do którego wybrano Eutelsat America Corp, to pięciomiesięczne badanie, mające na celu oceni

, czy usługi w zakresie nawigacji i przekaźników mogą być dostarczane na platformach komercyjnych, opartych wymiennie o standardy sieci komercyjnych i sieci NASA. Badanie określi elementy niezbędne do inkorporacji technologii optycznej NASA do komercyjnej floty kosmicznej. Projekt ten ma szansę otwarcia Partnerstwa Publiczno-Prywatnego, celem rozwoju i wprowadzenia nowych możliwości operacyjnych dla przyszłego wykorzystania przez NASA.

David Bair, dyrektor wykonawczy Eutelsat America Corp., powiedział: „Cieszymy się, iż wybrano nas do badania prowadzonego przez NASA, mającego na celu poparcie rozwoju rynku usług komercyjnych przekaźników satelitarnych, poprzez ocenę współpracy z obecnymi na rynku operatorami komercyjnymi. Projekt ten ma szansę wzbogacić przyszłe misje NASA o nowe i większe odkrycia naukowe, w harmonii z koncepcją NASA dotyczącą Architektury Przyszłego Pokolenia. Czekamy na pierwsze efekty tego etapu badań i na dalszą współpracę z NASA w miarę rozwoju projektu.”

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Jessica Whyte Tel.: + 33 1 53 98 37 91 jwhyte@eutelsat.com
Christina Darvasi Tel.: + 52 55 2629 5847 christina.darvasi@eutelsat.com