Eutelsat Government EMEA celem spełnienia potrzeb satelitarnych na rynkach rządowych i instytucjonalnych regionu EMEA

Komunikat prasowy   •   Mar 18, 2015 10:42 CET

Oddziałem zlokalizowanym w Wielkiej Brytanii kieruje były dyrektor generalny Solaris Mobile, Matt Child

Paryż, Waszyngton, 18 marca 2015 – Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłasza utworzenie nowego oddziału w Wielkiej Brytanii. Zadaniem nowej jednostki będzie obsługa dostawców usług typu end-to-end dla instytucji rządowych oraz instytucji i organizacji pozarządowych w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce (region EMEA).

Siedziba Eutelsat Government EMEA zlokalizowana będzie w Harwell, nieopodal brytyjskiego Oxfordu. Opatrzone certyfikatem bezpieczeństwa obiekty znajdują się w samym sercu społeczności tworzonej przez jednostki z branży kosmicznej, włączając ECSAT, nowy obiekt ESA (Europejskiej Agencji Kosmicznej) do spraw zastosowań kosmicznych i telekomunikacji, a także firmę Satellite Applications Catapult (dawne Międzynarodowe Centrum Innowacji Kosmicznych, ISIC).

Oddziałem dowodził będzie Matt Child, były dyrektor generalny Solaris Mobile, który dołączył do Eutelsat w 2014 roku, by wesprzeć tworzenie długoterminowej wizji Eutelsat w zakresie działalności na rynku rządowym, dotyczącej dzierżaw pasm satelitarnych, wspólnych satelitów oraz hostów i ładunków.

Wieloletnie doświadczenie Eutelsat w obsłudze rynków rządowych nabrało tempa w 2001 roku, wraz z utworzeniem Eutelsat Inc. w Waszyngtonie. W 2006 roku utworzona została spółka Eutelsat America Corp. (EAC), której działania skierowane są na współpracę z dostawcami usługi dla organów rządu amerykańskiego oraz klientów komercyjnych w obrębie całego świata.

Eutelsat Government EMEA wesprze działania Eutelsat America Corp. w zakresie marketingu pojemności satelitarnej dla dostawców usług rządowych, a także dostawców łączności kryzysowej i humanitarnej w regionie EMEA. Dzięki temu portfolio Eutelsat powiększy się o satelity w pasmach C, Ku i Ka, które zapewniają globalne pokrycie.

Ponadto, Eutelsat Government EMEA zwiększy doświadczenie Eutelsat w zakresie programów wspólnych satelitów oraz hostów i ładunków (włączając ładunek Raytheon Federalnej Administracji Lotnictwa USA na satelicie EUTELSAT 117 West B oraz ładunek EDRS (europejskiego systemu przekazu danych) ESA na satelicie EUTELSAT 9B).

Działania te utorują również drogę do regionu EMEA satelicie Eutelsat Quantum, którego wyniesienie planowane jest na rok 2018. Jako projekt wysoce elastyczny w zakresie pokrycia, mocy oraz częstotliwości pasm, a także ultra wytrzymały, satelita Eutelsat Quantum będzie idealną odpowiedzią firmy na potrzeby klientów rządowych.

Michel de Rosen, prezes i dyrektor generalny Eutelsat, powiedział: „Celem nowego podziału jest uzupełnienie prężnej polityki obsługi klientów rządowych, prowadzonej przez Eutelsat America Corp. Wnosząc nowe wizje i kompetencje, wspieramy firmy świadczące usługi instytucjom rządowym i pozarządowym w regionie EMEA.”

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 35 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 32 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.