Eutelsat i Broadpeak® łączą siły w zakresie satelitarnych usług live TV i VOD na urządzeniach mobilnych

Komunikat prasowy   •   Lis 15, 2016 10:22 CET

Cape Town, Paryż, Rennes, 15 listopada 2016 - Broadpeak, wiodący dostawca technologii CDN, i Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) łączą swe umiejętności celem zaoferowania dostawcom treści satelitarnych rozwiązań dla usług multiscreen. Powstała oferta to całkowita odmiana w zakresie zwiększania dostępu do treści wideo na urządzeniach mobilnych poza zasięgiem sieci naziemnych, a zarazem konkurencyjny sposób na usługi OTT na rynku masowym.

Celem SmartBeam, nowej usługi Eutelsat, jest umożliwienie nadawcom i operatorom pay TV wykorzystania wszechobecnego zasięgu satelitów do nadawania treści wideo w formacie IP, tworząc sieć przeznaczoną dla terminali IP, włączając tablety i smartfony. SmartBeam współpracuje z dowolnym urządzeniem obsługującym technologię WiFi, wspierając natychmiastową zmianę kanałów (ICC), zabezpieczenia DRM i niską latencję.

NanoCDN™ to wiodący na rynku produkt Broadpeak, będący podstawą technologiczną dla SmartBeam. Umożliwia on operatorom i dostawcom treści ograniczenie przepustowości do kilku megabitów na sekundę przy wysokiej jakości usługach OTT, rozsyłanych do milionów urządzeń jednocześnie. Efektywnie zarządzając niewspomaganą sieciami naziemnymi, szczytową konsumpcją wideo, nanoCDN™ umożliwia skalowanie satelitarnych usług multiscreen, zapewniając ich dostępność pod względem ceny dla dostawców treści, obejmując kluczowe wydarzenia sportowe o największej oglądalności.

SmartBeam” nadaje nowy wymiar znaczeniu satelitów w zwiększaniu dostępu do transmisji na żywo i treści VOD na urządzeniach mobilnych, umożliwiając zarazem wyjątkową jakość wrażeń odbiorcom usług OTT, nieobjętym zasięgiem sieci naziemnych,” powiedział Jacques Dutronc, dyrektor Eutelsat ds. rozwoju i innowacji. „Łącząc nasze siły z Broadpeak, jesteśmy gotowi wesprzeć nadawców TV w rozwoju na rynku wielo-platformowym, począwszy od Tricolor TV, wiodącego operatora usług pay TV na rynku rosyjskim, który wybrał SmartBeam dla pierwszej sieci satelitarnej w Rosji, celem dostarczania treści wideo na urządzenia mobilne.”

Współpraca Eutelsat i Broadpeak toruje drogę streamingowi adaptacyjnemu poprzez satelitę,” powiedział Jacques Le Mancq, dyrektor generalny Broadpeak. „Połączenie technologii nanoCDN ze SmartBeam pozwala dostawcom treści i operatorom na furorę na rynku usług OTT multiscreen, oferując odbiorcom wysoką jakość wrażeń przy odbiorze usług na urządzeniach połączonych, bez znaczących inwestycji w infrastrukturę.”

Odwiedź Eutelsat podczas AfricaCom, w dniach 15-17 listopada: stoisko D6

O Broadpeak (www.broadpeak.tv)

Broadpeak zajmuje się projektowaniem i produkcją komponentów służącym dostarczaniu usług wideo dostawcom usług sieciowych i treści, wdrażającym usługi IPTV, OTT, a także usługi kablowe i mobilne. Rozwiązania i technologie firmy wykorzystywane są przy transmisji filmów, programów TV i innych treści wideo w sieciach zarządzanych i w Internecie, dla urządzeń każdego typu. Dostarczane przez Broadpeak systemy i usługi pozwalają operatorom na większy udział w rynku oraz lojalność wobec odbiorców dzięki wyjątkowej jakości dostarczanych wrażeń.

Broadpeak prowadzi działalność na całym świecie, od prostych instalacji po wielkie systemy, których pojemności sięgają nawet kilku milionów jednoczesnych transmisji. Systemy Broadpeak mają również wpływ na spuściznę firmy Technicolor w zakresie transmisji i dostarczania treści szerokopasmowych, która uważana jest na pioniera. Siedziba Broadpeak znajduje się we francuskim Rennes.

Kontakt do agencji:

Anna Bandurska202 CommunicationsTel: +31 646 852 080Email: anna@202comms.com

Kontakt z Broadpeak

Elodie LevrelCommunication Manager Tel:+33(0)761971948Email: elodie.levrel@broadpeak.tv