Eutelsat i Space Systems Loral testują potencjał fal milimetrowych (EHF) na satelicie EUTELSAT 65 West A, celem ustalenia strategii rozwoju dla przyszłych systemów szerokopasmowych

Komunikat prasowy   •   Maj 02, 2016 06:48 CEST

Palo Alto, Kalifornia, Paryż, 2 maja 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) i Space Systems Loral (SSL) pomyślnie przeprowadzili transmisje fal milimetrowych (EHF), przy użyciu eksperymentalnego ładunku wyniesionego w kosmos na satelicie EUTELSAT 65 West A.

Eutelsat i SSL analizują potencjał pasma Q/V (40-50 GHz) jako aktywatora przyszłych terabitowych satelitarnych programów szerokopasmowych. Zebrane dane pomogą w ukierunkowaniu technik adaptacyjnych oraz projektów centrów starowania, które to z kolei ukształtują strategię dla przyszłej łączności szerokopasmowej.

Zadaniem fal milimetrowych jest zwiększenie wydajności programów satelitów wysokiej przepustowości kolejnych generacji. Przenosząc połączenia dosyłowe między satelitą, a centrum sterowania z pasma Ka do pasma Q/V, zyskujemy znacznie więcej pojemności, która może być dostępna dla użytkowników. Ponadto, poprzez zredukowanie liczby centrów sterowania, cena za bit może zostać obniżona.

Jako pierwszy operator komercyjny testujący łączność EHF, Eutelsat może zyskać wiążące informacje dotyczące warunków i odpowiedniego czasu na wprowadzenie technologii, które wpłyną pozytywnie na wydajność i przystępność cenową przyszłych satelitów wysokiej przepustowości.

Dla SSL, demonstracja pasma Q/V to kolejny krok w przód w realizacji planu wprowadzania nowych technologii, które usprawnią rozwiązania telekomunikacyjne przyszłej generacji.