Eutelsat nadaje już ponad 6 000 kanałów

Komunikat prasowy   •   Lut 17, 2016 06:40 CET

Paryż, 16 lutego 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) przekroczył próg 6 000 kanałów nadawanych za pośrednictwem jego satelitów, umacniając tym samym swoją pozycję, jako wiodącego operatora satelitarnego i dostawcy usług na globalnym rynku nadawczym.

Wynik ten jest odzwierciedleniem trzech kluczowych kierunków, za którymi Eutelsat wciąż podąża: silny wzrost oferty programowej na rynkach rozwijających się, uruchamianie nowych platform pay-TV oraz zróżnicowana oferta kanałów FTA.

Rosnąca popularność na rynkach rozwijających się

Eutelsat stale odnotowuje wzrost oferty programowej na rynkach rozwijających się, zwłaszcza na rynkach Bliskiego Wschodu i Afryki, na które trafia jeden na trzy kanały nadawane przez satelity Eutelsat. 50 procent z 1136 kanałów satelitarnych dostępnych w Afryce Subsaharyjskiej, transmitowane jest przez Eutelsat. Jeszcze większy udział w rynku Eutelsat zdobył na Bliskim Wschodzie, gdzie przez jego satelity nadawane są dwa na trzy kanały satelitarne. Kluczową pozycją orbitalną w regionie jest 7/8° West, gdzie wraz z uruchomieniem satelity EUTELSAT 8 West B w październiku 2015, oferta programowa wzrosła o kolejne 80 stacji TV.

Rekordowa liczba darmowych i płatnych platform TV

Eutelsat to wiodący na rynku partner platform TV, zarówno tych płatnych, jak i o dostępie darmowym, co świadczy o wyjątkowych zasobach firmy na kluczowych pozycjach satelitarnych. 50 platform wybrało pozycje satelitarne Eutelsat, z czego największy i najbardziej dynamiczny rozwój regionalny w ciągu minionych 12 miesięcy odnotowano w Afryce, z racji postępującego procesu cyfryzacji kontynentu.
6 platform rozpoczęło, bądź rozbudowało swoją działalność na afrykańskich pozycjach satelitarnych Eutelsat (7°East, 16 °East i 36°East).

Wiodąca na rynku oferta programów FTA

Z ofertą ponad 2200 kanałów dostępnych w systemie FTA, Eutelsat to operator satelitarny transmitujący najwięcej kanałów ogólnodostępnych na rynku. W planach firmy na rok 2016 leży zaznajomienie odbiorcy z wyjątkową ofertą darmowych treści, począwszy od pozycji HOT BIRD, która oferuje ponad 400 kanałów o darmowym dostępie w Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.
Poprzez ciągłe inwestycje w zaawansowaną infrastrukturę nadawczą i know-how, firma Eutelsat będzie dalej rozwijać swoją ofertę na obecnych rynkach wideo oraz wzmacniać współpracę jako partner na rynkach szybko rozwijających się, zwłaszcza takich, jak Ameryka Łacińska, której odbiorcy skorzystają z dwóch nowych satelitów: EUTELSAT 117 West B i EUTELSAT 65 West A. Nowa pojemność Eutelsat w zakresie globalnego pokrycia spełni również oczekiwania odbiorców dotyczące lepszej jakości sygnału. Programy w jakości HD stanowią obecnie ponad 12 procent całej oferty programowej, jednak ich liczba stale wzrasta, zwłaszcza w Europie i na Bliskim Wschodzie. Reprezentujący jeszcze wyższy poziom jakości obrazu, standard Ultra HD to kierunek przyszłego rozwoju firmy. Eutelsat, wspólnie z liderami branży, otworzył program nadawczy w jakości Ultra HD, dzięki któremu transmituje kanały Ultra HD w Rosji i Europie.

Komentując przekroczenie progu 6 tysięcy kanałów, dyrektor ds. rozwoju i reklamy Eutelsat, Michel Azibert, powiedział: „Transmisja kanałów telewizyjnych to serce Eutelsat. Motywuje nas ona do licznych inwestycji oraz innych zabiegów podnoszących jakość naszych pozycji satelitarnych wideo na całym globie. Dzięki niej jesteśmy liderem wprowadzania na rynek nowych formatów i systemów kompresji, współpracujemy z kluczowymi nadawcami programów FTA i pay-TV, a także tworzymy rozwiązania dostosowane do wymagań odbiorców. W tym szybko ewoluującym świecie dystrybucji treści wideo, bardziej niż kiedykolwiek jesteśmy zmotywowani, by pomóc nadawcom w uatrakcyjnieniu ich relacji z odbiorcami oraz w poszerzeniu ich zasięgu. Przekroczenie progu 6 tysięcy kanałów to dla Eutelsat nowy rekord, który umacnia nas w dążeniu do bycia firmą najczęściej wybieraną przez społeczność nadawczą.”