Eutelsat ogłasza zmiany w Komitecie Wykonawczym

Komunikat prasowy   •   Cze 28, 2019 14:15 CEST

Paryż, 28 czerwca 2019 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) ogłasza wprowadzenie kilku zmian w Komitecie Wykonawczym spółki, jako część procesu zmiany pokoleniowej organu zarządzającego. Zmiany będą obowiązywać od 1 lipca bieżącego roku.

Philippe Oliva, lat 46, obecny Wiceprezes Wykonawczy ds. Sprzedaży i Produktów, zastąpi Michela Aziberta na stanowisku Dyrektora Handlowego. W nowej roli będzie on odpowiedzialny za definiowanie i nadzór polityki handlowej, a także generowanie przychodów Grupy.

Jean-Hubert Lenotte, lat 51, obecny Dyrektor ds. Strategii i Marketingu Strategicznego, przejmie również kontrolę nad Oddziałem Wdrażania, biorąc odpowiedzialność za flotę satelitarną Eutelsat, zarządzanie częstotliwościami i planowanie zasobów. Ten świeżo zreorganizowany oddział będzie teraz funkcjonował jako Oddział Strategii i Zasobów.

Michel Azibert pozostanie na stanowisku zastępcy Dyrektora Wykonawczego i w tej roli będzie się wypowiadał we wszystkich ważnych dla Grupy kwestiach.

Były Dyrektor ds. Wdrażania, Jacques Dutronc, obejmie stanowisko Dyrektora ds. Rozwoju, koordynującego projekty rozwoju biznesowego całej Grupy.

Michel Azibert, Jacques Dutronc, Jean-Hubert Lenotte i Philippe Oliva będą podlegać nadzorowi Rodolpha Belmera, Dyrektora Wykonawczego Grupy, a także całego Komitetu Wykonawczego, w skład którego wchodzą: Yohann Leroy, Julie Burguburu, Antoine Mingalon i Sandrine Téran.

Philippe Oliva rozpoczął swą karierę jako konsultant w firmie CIMAD, dołączając następnie do IBM w roku 1999, gdzie piastował kilka wyższych stanowisk, takich jak szef francuskiego działu usług biznesowych, czy wiceprezes ds. usług oferowanych przez Departament Infrastruktury Technologicznej. Był on również koordynatorem procesu uruchomienia sektora usług związanego z Chmurą i Chmurą Hybrydową we Francji, a następnie w Stanach Zjednoczonych, gdzie spędził kilka lat. Zanim dołączył do Eutelsat we wrześniu ubiegłego roku, obejmował pozycję wiceprezesa IBM, odpowiedzialnego za klientów strategicznych.

Jako rodowity Francuz, Philippe jest absolwentem Ecole Supérieure des Ingénieurs Commerciaux (wyższej szkoły inżynierów handlowych).

Jean-Hubert Lenotte rozpoczął swą karierę w Bouygues Group, biorąc udział w tworzeniu jej spółki zależnej, Bouygues Telecom, w 1994 roku. W 1997 dołączył do paryskiej filii firmy McKinsey, gdzie objął stanowisko Zastępcy Dyrektora w roku 2004. W roku 2009 dołączył do oddziału McKinsey ds. łączności, mediów i technologii w zakresie globalnym, gdzie odpowiedzialny był głównie za kwestie dotyczące konsumentów. Jean-Hubert Lenotte dołączył do Eutelsat jako Dyrektor Strategiczny w roku 2013, a w roku 2016 został członkiem Komitetu Wykonawczego, jako Dyrektor ds. Strategii i Marketingu Strategicznego.

Jean-Hubert Lenotte jest belgiem i absolwentem Ecole Polytechnique. Posiada dyplom magistra ekonomii i finansów paryskiego Institut d'Etudes Politiques.

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Marie-Sophie Ecuer Tel.: + 33 1 53 98 37 91 mecuer@eutelsat.com
  Jessica Whyte Tel.: + 33 1 53 98 37 91 jwhyte@eutelsat.com