Eutelsat osiąga próg tysiąca kanałów w jakości HD

Komunikat prasowy   •   Lut 20, 2017 10:46 CET

Paryż, 20 lutego 2017 - Na satelitach Eutelsat Communicatons (NYSE Euronext Paris: ETL) obserwuje się ciągłą ekspansję programów w jakości HD. W roku 2016 powstało 240 kanałów HD, czyli tyle samo ile łącznie w latach 2014-2015.

Symboliczny próg 1000 kanałów został przekroczony w tym miesiącu, przy okazji uruchomienia na pozycji Eutelsat HOTBIRD kanału CGTN HD. Kanał informacyjny Centralnej Telewizji Chińskiej jest jednocześnie jej debiutem na europejskim rynku usług HDTV.

Na wszystkich pozycjach satelitarnych Eutelsat odnotowano wzrost zainteresowania jakością HD, jednak trzy z nich zasługują na szczególną uwagę, ze względu na oferowane treści i pozycję lidera rynku.

Szybki rozwój standardu HD na pozycji HOTBIRD

Zwyżkowy trend w zakresie rozwoju HD odnotowano wyjątkowo wyraźnie na HOTBIRD, flagowej pozycji Eutelsat, gdzie liczba programów w jakości HD wzrosła o 25%. Oznacza to, iż obecnie 250 kanałów, czyli niemal jeden na cztery kanały w ofercie pozycji HOTBIRD, nadawanych jest w jakości HD. Za dynamiczny rozwój odpowiedzialne są trzy główne czynniki:

• Wciąż rosnące zainteresowanie jakością HD wśród nadawców publicznych, włącznie z RAI, który zmienił standard nadawania w przypadku 9 kanałów i CCTV, która uruchomiła 3 kanały;
  • Nowe treści premium pay-TV dostępne na flagowych platformach, takich jak Sky Italia, Polsat, nc+ i Nova;
  • Nowe kanały FTA, a wśród nich m.in. Euronews HD i Al Jazeera English

Pozycja 7/8° West z ofertą kanałów HD na wyłączność, wyznacza trendy na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej

Obsługiwana przez satelity Eutelsat i Nilesat, pozycja 7/8° West jest motorem przejścia na HD na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, oferując niemal 150 kanałów HD (40-procentowy wzrost wciągu roku), z czego 100 to kanały dostępne na wyłączność. Liczba kanałów FTA przewyższa liczbę kanałów payTV, a oferta programowa obejmuje również kanały popularne na rynku, dostępne wyłącznie na tej pozycji, włączając pięć kanałów Kuwait TV i nadawany 24h na dobę przez 7 dni w tygodniu, algierski kanał informacyjny, Echourouk News HD.

Pozycja Eutelsat 36° East osiąga sukcesy w Rosji i Afryce

Dzięki satelitom Eutelsat na pozycji 36° East, skierowanym na rynek rosyjski i afrykański, w ciągu ostatnich 12 miesięcy oferta kanałów HD powiększyła się o 14, dając finalnie liczbę 114 kanałów HD. Każda z dwóch wiodących na rosyjskim rynku platform, NTV+ i Tricolor, transmituje około 40 kanałów, do czego należy dodać 32 kanały HD, które trafiają do odbiorców na Syberii z pozycji 56° East. W przypadku Afryki, na straży standardu HD stoją Zap i MultiChoice Africa, transmitując odpowiednio 16 i 17 kanałów HD, co zarazem podkreśla trend idący w kierunku większej rozdzielczości obrazu na afrykańskim rynku usług TV.

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds. rozwoju i reklamy, powiedział: „Przełomowy dla telewizji HD w portfolio naszych pozycji satelitarnych, rok 2016 zakończył się wynikiem 1000 kanałów, z których wiele transmitowanych jest wyłącznie przez satelity Eutelsat. Jesteśmy gotowi na wciąż zwiększające się tempo oraz ścisłą współpracę z nadawcami, dążącymi do zapewnienia coraz to lepszych wrażeń wizualnych.”

Pełna oferta programów HD: