Eutelsat potwierdza pomyślne wyniesienie satelity EUTELSAT 7C

Komunikat prasowy   •   Cze 21, 2019 11:27 CEST

Wysokiej mocy satelita nadawczy posłuży rynkom Afryki, Europy, Bliskiego Wschodu i Turcji

Kourou, Paryż, 21 czerwca 2019 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) potwierdza pomyślny przebieg procesu wyniesienia satelity EUTELSAT 7C. Start rakiety Ariane 5 nastąpił w Kourou (Gujana Francuska), o godzinie 23:43 czasu polskiego (21:43 UTC).

Skonstruowany przez Maxar Technologies, EUTELSAT 7C to ważący 3,4 tony, wysokiej mocy satelita nadawczy, który posłuży rynkom Afryki, Europy, Bliskiego Wschodu i Turcji, wykorzystując 49 transponderów 36 MHz w pasmie Ku. Nowy satelita zostanie ulokowany na pozycji 7° East, wspólnie z satelitą EUTELSAT 7B, zwiększając tym samym pojemność tej dynamicznej pozycji o 19 transponderów. EUTELSAT 7C rozpocznie działalność komercyjną jeszcze pod koniec roku 2019.

Dzielący dotychczas pozycję 7° East z EUTELSAT 7B, satelita EUTELSAT 7A zostanie przeniesiony na inną pozycję orbitalną w ramach strategii optymalizacji floty Eutelsat.

Rodolphe Belmer, dyrektor wykonawczy Eutelsat, powiedział: „Satelita EUTELSAT 7C umożliwi nam dalszy rozwój pozycji 7° East, z ulokowanymi na niej dwoma potężnymi satelitami, zapewniającymi najlepsze z możliwych wsparcie dla swoich klientów na tym tętniącym życiem rynku. Cieszy nas fakt wykorzystania najnowocześniejszej technologii Maxar Technologies oraz kolejnego, pomyślnego wyniesienia przez Arianespace.”

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Marie-Sophie Ecuer Tel.: + 33 1 53 98 37 91 mecuer@eutelsat.com
  Jessica Whyte Tel.: + 33 1 53 98 37 91 jwhyte@eutelsat.com