Eutelsat wybiera dostawców infrastruktury naziemnej w programie satelitarnym KONNECT

Komunikat prasowy   •   Maj 06, 2019 12:11 CEST

• General Dynamics SATCOM Technologies zapewni siedem anten
  • Hughes Networks Systems zapewni system sieci naziemnej

Paryż, Waszyngton, 6 maja 2019 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) wybrał wysokiej wydajności dostawców infrastruktury naziemnej do obsługi satelity KONNECT i powiązanych z nim usług szerokopasmowych: General Dynamics SATCOM Technologies zapewni siedem anten, a Hughes Network Systems (HUGHES) system sieci naziemnej JUPITERᵀᴹ.

KONNECT to nowej generacji satelita wielowiązkowy, o pojemności rzędu 75 GB/s, którego wyniesienie planowane jest na koniec bieżącego roku. Ten w pełni elektryczny satelita już od roku 2020 posłuży na wielką skalę internetowym rynkom szerokopasmowym w Afryce i Europie Wschodniej.

Rozwiązanie od General Dynamics SATCOM Technologies to siedem 9-metrowych anten, które będą wsparciem dla wymiany informacji między satelitą, a systemem sieci naziemnej, zapewniając najlepszą w swojej klasie wydajność i prędkość, na korzystnych warunkach finansowych.

Hughes, światowy lider satelitarnych usług i sieci szerokopasmowych, a zarazem wieloletni partner Eutelsat, zapewni systemowi sieci naziemnej KONNECT platformę Jupiter, włączając jednopasmowe wyposażenie i nowej generacji terminale użytkowników1.

Yohann, Leroy, zastępca Dyrektora Wykonawczego oraz Dyrektora Technicznego Eutelsat, powiedział: „Infrastruktura naziemna to ostatnia luka w programie satelitarnym KONNECT. Została ona wypełniona dzięki zamówieniom złożonym u Hughes Network Systems i General Dynamics SATCOM Technologies, partnerów cenionych i wiarygodnych w swoich dziedzinach. Gotowy pod względem konstrukcyjnym satelita zaczyna obecnie fazę testów. Odniesie on korzyści z wysokiej wydajności infrastruktury naziemnej i orbitalnej, dostarczając naszym klientom konkurencyjne usługi.”

1 włączając 75 cm antenę, transmiter/odbiornik i modem

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.