Eutelsat zwiększa zasób treści Ultra HD dzięki dwóm nowym kanałom na popularnej pozycji HOTBIRD

Komunikat prasowy   •   Sty 04, 2017 10:10 CET

Las Vegas, Paryż, 4 stycznia 2016 - Dzień przed rozpoczęciem targów Las Vegas Consumer Electronics Show, gdzie największym trendem ma być wciąż standard Ultra HD, Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) przedstawia dwa nowe kanały Ultra HD, które znajdą się w ofercie popularnej pozycji HOTBIRD. Nowy kanał Fashion TV, FTV UHD i Travelxp 4K, pierwszy kanał podróżniczy 4K, zawarły wieloletnie umowy z Eutelsat, mające na celu zwiększenie penetracji rynku, wykorzystując wiodący zasięg pozycji HOTBIRD, o sieci kablowe i IPTV w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.

Szybko rosnąca oferta programów Ultra HD

Kanał FTV UHD zadebiutował na pozycji HOTBIRD 23 grudnia 2016, zaś Travelxp rozpoczyna nadawanie w styczniu 2017. W przypadku obydwu z nich wybrano kodowanie HEVC z 10-bitową głębią kolorów (miliard kolorów) i częstotliwością 50 klatek na sekundę.

Podróże i moda: piękne obrazy najlepiej oddają jakość standardu Ultra HD

Silny wizerunek i świadomość marki Fashion TV przekłada się na jej wyjątkowy, kosmopolityczny i nowoczesny styl. Tworząc jedyną w swoim rodzaju markę Fashion TV, FTV UHD ustala nowy standard w nadawaniu treści o tematyce modowej i lifestylowej poprzez oryginalną ofertę programową w zakresie stylu i trendów w parze z wyjątkową jakością obrazu.

Dyrektor generalny FTV TV, Michel Adam Lisowski, skomentował: „Od momentu rozpoczęcia transmisji naszego pierwszego kanału modowego na satelicie Eutelsat w roku 1997, stworzyliśmy wyjątkową i konkurencyjną markę, której rdzeniem jest wysoka jakość nadawania. 10 lat po uruchomieniu naszego pierwszego kanału cyfrowego w oparciu o flotę Eutelsat, przeszliśmy na standard HD. Obecnie, cieszymy się, iż mamy swój wkład w rozwój najwyższej jakości standardów nadawania poprzez kanał Ultra HD, który odbiorcom oferty programowej Eutelsat HOTBIRD zapewnia dostęp do najświeższych wydarzeń w branży modowej z całego świata.”

Dostępny w siedmiu wersjach językowych, kanał Travelxp 4K transmituje setki godzin światowej klasy treści podróżniczych z całego świata. Kanał 4K to kontynuacja sukcesu kanału Travelxp HD, którego oferta programowa to w 100% kanały własnej produkcji, o tematyce podróżniczej i lifestylowej, dystrybuowane globalnie do ponad 50 mln odbiorców. Kanał będzie transmitowany w 10-bitowej przestrzeni barw REC 2020, przy użyciu nowego standardu HDR (High Dynamic Range), rozwiniętego przez BBC i NHK. Większa głębia i dynamika obrazu w standardzie HDR zostały osiągnięte poprzez zwiększenie kontrastu między najjaśniejszymi i najciemniejszymi partiami ekranu oraz zwiększenie palety wyświetlanych barw. Standard ten wykorzystuje technologię HLG (Hybrid Log-Gamma), umożliwiającą ekranom SDR (Standard Dynamic) dekodowanie standardu HDR.

Dyrektor generalny Travelxp 4K, Prashant Chothani, powiedział: „Zadaniem Travelxp 4K jest pokazanie odbiorcom świata w zachwycającej rozdzielczości. Charakteryzujący się wyjątkowymi parametrami (10 bit REC 2020, HLG), standard HDR pozwoli widzom na wyjątkowe wrażenia wizualne, pełne żywych i głębokich barw. Nie chodzi tylko o ilość pixeli w 4K, ale o ich jakość. Jesteśmy dumni z rozwoju współpracy z Eutelsat, a także z możliwości wykorzystania ich rozległej wiedzy na temat łańcucha nadawczego Ultra HD. Dołączenie do oferty programowej pozycji HOTBIRD oraz zdobycie dostępu do unikalnej i zróżnicowanej etnicznie grupy odbiorców to dla nas naturalny krok, który przyspieszy penetrację rynków Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej przez kanał Travelxp 4K.”

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds. rozwoju i reklamy, skomentował: „Uruchomienie kanałów FTV UHD i Travelxp 4K to dowód na dążenie do zmiany standardu na Ultra HD przez producentów treści TV. Zaufanie, którym została obdarzona firma Eutelsat to z kolei odzwierciedlenie jej zaangażowania w świadczenie usług, które gwarantują widzom bezkonkurencyjne wrażenia Ultra HD. Jesteśmy dumni, iż możemy wesprzeć dwa nowe kanały Ultra HD, a zarazem czekamy na zwiększenie ich dystrybucji na obszarach objętych szerokim zasięgiem naszej pozycji HOTBIRD.”

Jak odbierać FTV UHD i Travelxp 4K na pozycji HOTBIRD (13° East)

FTV TV UHD

Częstotliwość: 12539 MHz

Polaryzacja horyzontalna

DVB-S2 8PSK, FEC 5/6

Symbol rate: 30000

Travelxp 4K

Częstotliwość: 10727 MHz

Polaryzacja horyzontalna

DVB-S2 8PSK, FEC 3/4

Symbol rate: 30000

Kanał nadawany w standardzie HDR z technologią HLG

O Fashiontv’s FTV TV

W ciągu ostatnich 20 lat, Fashiontv, prywatna spółka z filiami w Paryżu, Mediolanie, Wiedniu, a także w całej Azji, zbudowała światową markę, której motto brzmi: „I love fashiontv And I. See it first on ftv”.

Ftv rozszerzyła swą działalność o OTT, social media, aplikacje mobilne i smart TV, hotele, kawiarnie, napoje i wiele innych modnych produktów i usług.

Ftv jest nadawana przez ponad 40 satelitów oraz tysiące sieci kablowych, IPTV i GSM.

Więcej informacji na: www.ftv.com

Dystrybucja i kontakt

www.info.ftv.com lub michal@ftv.com

O Travelxp 4K

Travelxp 4K to inicjatywa Celebrities Management Private Limited, wywodzącej się z Indii, prywatnej firmy działającej w zakresie nadawania, reklamy, konsultingu mediowego i innych połączonych usług. Firma obsługuje 7 satelitów o zasięgu światowym.

Więcej informacji na:www.travelxp.tv

Trishala Maheshwari