GLOBAL Technologies wybiera Eutelsat celem wsparcia projektu West Africa Power Pool

Komunikat prasowy   •   Lip 04, 2019 12:31 CEST

Paryż, 4 lipca 2019 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) i GLOBAL Technologies zawierają długoterminowy kontrakt, obejmujący pojemność pasma C satelity EUTELSAT 10A, by zapewnić łączność i komunikację dla projektu West Africa Power Pool (WAPP).

Zapoczątkowany w roku 1999 przez ECOWAS (Wspólnotę Gospodarczą Państw Afryki Zachodniej), projekt WAPP ma na celu połączenie sieci energetycznych 14 krajów Afryki Zachodniej. Pieczę nad łącznością telekomunikacyjną projektu sprawuje GLOBAL Technologies, a dzięki niniejszej umowie, wykorzysta on dedykowane Afryce Zachodniej pokrycie satelity EUTELSAT 10A, celem monitorowania głównych punktów dystrybucji mocy w regionie.

Philippe Oliva, dyrektor handlowy Eutelsat, powiedział: „Wspominając pomyślną współpracę przed trzema laty w Mauretanii, cieszymy się, iż znów możemy pracować z GLOBAL Technologies, wspierając ambitne założenia WAPP o wspólnej energii w regionie Afryki Zachodniej w nadchodzących miesiącach.”

Jean-Paul Steinitz, dyrektor generalny GLOBAL Technologies, powiedział: „Chcąc wesprzeć wizję WAPP, dotyczącą promowania i rozwoju infrastruktury w zakresie generacji i transmisji mocy w Afryce Zachodniej, podjęliśmy współpracę z Eutelsat, by wykorzystać pojemność satelity EUTESLAT 10A. Dzięki solidnemu i opłacalnemu pod względem finansowym pokryciu satelitarnemu w regionie, GLOBAL Technologies przyczyni się do lepszego i tańszego dostępu do mocy dla milionów ludzi, zapewniając infrastrukturę telekomunikacyjną, łączącą kraje WAPP.”

O GLOBAL Technologies

GLOBAL Technologies to znany gracz na rynku wysokich technologii, specjalizujący się w projektach, instalacjach i działaniach na newralgicznej infrastrukturze technicznej i systemach. Wykorzystując doświadczenie i specyficzne kompetencje, GLOBAL Technologies dostarcza wyszukany sprzęt do najmniej sprzyjających zakątków świata. Grupa pracuje dla firm i organizacji w środowiskach, w których ciągłość usług jest kluczem do bezpieczeństwa, łączności, a także działalności instytucji rządowych i międzynarodowych. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, wyspecjalizowanych zespołach i biegłości w zakresie nowinek technicznych, GLOBAL Technologies oferuje wachlarz konkurencyjnych usług, mających na celu poprawę jakości pracy jego klientów na całym świecie: Staffing & Consulting, Solutions IT & Telecom, Digital Security i SATCOM Solutions. GLOBAL Technologies wciąż wzmacnia swą pozycję na rynkach międzynarodowych, udowadniając zdolność do zapewnienia ciągłości i wysokiej jakości usług bez względu na warunki. Grupa działa obecnie w 30 krajach i jest zaangażowana w ponad 200 projektów. W międzynarodowych zespołach GLOBAL Technologies pracuje około 250 najlepszych specjalistów, dzięki czemu Grupa zapewnia wysokiej jakości usługi lokalne wszystkim swoim klientom.

Więcej informacji:

www.global.fr

www.telecominfra.global.fr

Sixtine Viellard Tel.: +33 1 41 45 87 00

communication@global.fr

Współpraca

Nicolas Mercier Tel.: +33 1 41 45 87 00

nm@global.fr

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Spółka Eutelsat Communications wpisana jest na listę giełdy paryskiej (Euronext Paris) pod symbolem „ETL”.

Marie-Sophie Ecuer

Tel: + 33 1 53 98 37 91