Julie Burguburu nowym Sekretarzem Spółki Eutelsat

Komunikat prasowy   •   Mar 14, 2019 16:56 CET

Paryż, 14 marca 2019 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) informuje, iż od dnia jutrzejszego Julie Burguburu obejmie stanowisko Sekretarza Spółki, stając się zarazem członkiem Komitetu Wykonawczego.

Zadaniem Julie będzie nadzór zgodności z wszelkimi regulacjami, innych kwestii prawnych, a także kwestii zarządzania poprzez przewodnictwo zespołom spółki odpowiedzialnym za te funkcje. Zastąpi ona Edouarda Silverio, który zdecydował się na kontynuację kariery poza spółką Eutelsat.

Jako starszy prawnik („maître de requêtes”) francuskiej Rady Stanu („Conseil d’Etat”), Julie Burguburu pełniła do chwili obecnej funkcję sprawozdawcy stanowego przed Wydziałem Postępowań Administracyjnych (Administrative Litigation Division). Wcześniej piastowała kilka wysokich posad szczebla zarządzającego francuskiej administracji stanowej. W latach 2014 - 2015 była zastępcą Claude’a Bartolone’a, przewodniczącego francuskiego Zgromadzenia Narodowego, a w latach 2016 - 2017 Bernarda Cazeneuve’a, w roli Ministra Spraw Wewnętrznych, a następnie Premiera.

Julie spędziła cztery lata w Szanghaju, gdzie pełniła funkcję wiceprezesa Veolia China, będąc odpowiedzialną za transformację spółki. W szczególności, kierowała reorganizacją chińskich i japońskich struktur, a także fuzją jednostek gospodarujących wodą i odpadami w Chinach. Wcześniej, w latach 2003 - 2010, pracowała we francuskiej Radzie Stanu.

Rodolphe Belmer, dyrektor wykonawczy Eutelsat powiedział: „Wstąpienie Julie Burguburu w szeregi Eutelsat oznacza rozpoczęcie nowego rozdziału dla całej Grupy i jej zarządu. W świetle coraz wyższych standardów, a także wciąż rozwijających się regulacji w zakresie przestrzegania przepisów i zarządzania jednostką w tak dynamicznym przemyśle, Julie zapewni nam wsparcie i wytyczne, niezbędne do spełnienia, celem przyspieszenia transformacji grupy. Pragnę również wyrazić swoją wdzięczność w stosunku do Edouarda za jego wkład w sukcesy naszej firmy, które odnieśliśmy w ciągu ostatnich ośmiu lat.”

Jako obywatelka Francji, Julie Buguburu ukończyła studia we francuskiej Ecole Nationale d'Administration i paryskim Instytucie Nauk Politycznych (Sciences Po). Jest ona jednym z Młodych Przywódców Fundacji Francusko-Chińskiej i audytorem Instytutu Wyższej Obrony Narodowej (IHEDN). Ponadto, może się poszczycić dyplomem Studiów Zaawansowanych (franc. DEA) w zakresie prawa cywilnego (paryski uniwersytet I Panthéon-Assas), a także dyplomem magistra stosunków międzynarodowych i gospodarki międzynarodowej SAIS (John Hopkins University, Waszyngton).

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Eutelsat Communications znajduje się w indeksie paryskiej giełdy EURONEXT (ETL).