Kenia gospodarzem konkursu DStv Eutelsat Star Awards!

Komunikat prasowy   •   Lut 03, 2016 11:39 CET

Nairobi, Johannesburg, Paryż, 3 lutego 2016

Rekordowa liczba uczestników

W związku z nadchodzącym finałem piątej edycji prestiżowego konkursu DStv Eutelsat Star Awards, Kenia przygotowuje się na przyjęcie przedstawicieli instytucji rządowych i świata nauki, społeczności akademickiej, a także uczniów i innych gości. Zwycięzcy w kategorii najlepszy plakat i esej zostaną wyłonieni spośród uczestników z 18 afrykańskich krajów, podczas uroczystej ceremonii w kenijskim Nairobi. W tegorocznej edycji konkursu odnotowano rekordową liczbę 1959 zgłoszeń, co, niemal dublując liczbę zgłoszeń z roku ubiegłego, wskazuje na znaczny wzrost zainteresowania tym wyjątkowym wydarzeniem.

Astronauta Paolo Nespoli zasiądzie w jury już po raz trzeci

Utworzony w roku 2011 przez MultiChoice Africa i Eutelsat, konkurs DStv Eutelsat Star Awards przykuł dotychczas uwagę ponad 5000 uczniów z całego kontynentu, wzbudzając zainteresowanie nauką w szkołach średnich, co leży w jego głównych założeniach. Astronauta ESA (Europejskiej Agencji Kosmicznej), Paolo Nespoli, już trzeci rok z rzędu przewodniczy międzynarodowej komisji jurorów, w skład której wchodzą eksperci, tacy jak: Ronke Bello z Nigerii, dyrektor generalny w Innovative Technology Literacy Services Ltd, Dr Jane Munga, przedstawicielka kenijskiego ministerstwa informatyzacji, komunikacji i technologii oraz doradca ds.polityki, Dr Perkins Muredzi, dziekan Szkoły Nauk Industrialnych i Technologii przy Instytucie Technologii w Harare (HIT), Zimbabwe, Melt Loubser, dyrektor naczelny działu technologii nadawczej w MultiChoice Africa oraz Rodney Benn, dyrektor regionalny Eutelsat.

Zanim Włoska Agencja Kosmiczna wybrała Paolo Nespoli na astronautę ESA, miał on na swoim koncie współpracę z Europejskim Centrum Astronautów (ESA/EAC) oraz z Centrum Kosmicznym Johnson (NASA) w Houston. Poza odbytą misją wahadłowca Discovery w roku 2007, Nespoli spędził również ponad pięć miesięcy w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), gdzie był odpowiedzialny za doświadczenia naukowe i technologiczne oraz inne działania edukacyjne. Obecnie Nespoli przygotowuje się do trzeciej wyprawy w kosmos, którą ma być kolejna, pięciomiesięczna wizyta w Międzynarodowej Stacji Kosmicznej w roku 2017.

Uczniowie odwiedzający Nairobi z racji konkursu będą mieli szansę na udział w spotkaniu z Paolo Nespoli, gdzie podzieli się on z nimi swoimi doświadczeniami.

Dotychczasowi zwycięzcy

Organizatorzy konkursu DStv Eutelsat Star Awards podkreślają talent uczniów z regionu Afryki Wschodniej, którzy zdobyli dotychczas aż sześć nagród.

Pełna lista dotychczasowych zwycięzców, a także ich profile dostępne są na http://www.dstvstarawards.com

Czy uczniowie z Afryki Wschodniej zabłysną również w edycji 2015? Wyniki konkursu zostaną ujawnione 9 lutego. Zapraszamy do śledzenia wydarzeń na portalach społecznościowych oraz do dyskusji: #DStvEutelsatStarAwards.

Twitter: @Eutelsat_SA i @DStv_Kenya ~ Facebook:facebook.com/eutelsat.SA

O DStv Eutelsat Star Awards

W roku 2010, w połączeniu kompetencji MultiChoice Africa i Eutelsat odbyła się pierwsza edycja corocznego konkursu DStv Eutelsat Star Awards o zasięgu panafrykańskim. Jego uczestnicy, uczniowie w przedziale wiekowym 14-19, oceniani są w dwóch kategoriach: najlepszy esej i najlepszy plakat o tematyce satelitarnej. Zwycięzcy etapów krajowych walczą o nagrodę główną, jaką jest wycieczka do paryskiej siedziby Eutelsat, natomiast zwycięzca w kategorii najlepszy esej będzie świadkiem wyniesienia rakiety. Zdobywcy drugich miejsc odwiedzą Afrykę Południową, jako goście MultiChoice Africa i Południowoafrykańskiej Narodowej Agencji Kosmicznej Hartebeesthoek. Szkoły, do których uczęszczają zwycięzcy konkursu, zostaną wyposażone w zestawy instalacyjne DStv, zawierające anteny, odbiorniki TV i nowoczesne dekodery PVR, a także otrzymają darmowy dostęp do platformy DStv Education Bouquet. Zwycięzcy etapów krajowych otrzymają nagrody, takie jak komputery, czy tablety.

O MultiChoice Africa

MultiChoice Africa Limited („MultiChoice Africa”) to wiodący dostawca usług wideo z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem na rynku telewizji cyfrowej, świadczący usługi na najwyższym poziomie odbiorcom w 49 krajach Afryki Subsaharyjskiej i przyległych wyspach Oceanu Indyjskiego. Od ponad dwóch dekad MultiChoice pozytywnie wpływa na przemysł produkcji TV, rozwijając rynek pracy i wzmacniając małe przedsiębiorstwa z powiązanych branż, począwszy od bycia najlepszym dostawcą domowych usług wideo, po świadczenie usług na żądanie, włączając usługi Box Office, Catch Up, DStv Now i AMGO, które w zupełności wypełniają potrzeby zaawansowanego technicznie afrykańskiego konsumenta. MultiChoice Africa świadczy pełen zakres usług wideo, począwszy od emisji kinowych hitów, przez najnowsze seriale i najważniejsze wydarzenia sportowe na świecie, po najświeższe wydarzenia, najlepsze programy dla dzieci, programy muzyczne oraz całą gamę programów specjalistycznych, włączając programy w poszczególnych językach, które dostępne są zarówno w DStv, jak i GOtv. Szeroko pojęta rozrywka w zakresie usług wideo dostępna jest na wielu platformach, obejmując platformy DTH, cyfrową telewizję naziemną (DTT), streaming na żywo, usługi VOD, a także usługi mobilne. MultiChoice to firma, która na przestrzeni dwóch minionych dekad poczyniła niezrównane inwestycje w rozwój społeczny kontynentu, budując tym samym znaczącą spuściznę.

Więcej informacji o MultiChoice Africa na: www.dstv.com

Nonye Mpho Omotola Tel: +27 11 289 3524 nonye.omotola@multichoice.co.za