„Medici: Masters of Florence” w jakości Ultra HD, we włoskiej ramówce RAI dzięki Eutelsat

Komunikat prasowy   •   Paź 12, 2016 09:55 CEST

Paryż, 12 października 2016 - włoscy odbiorcy satelitarnej oferty TV są już gotowi na wyjątkowe wrażenia wizualne, których dostarczy transmitowany w jakości Ultra HD, kluczowy serial w ramówce RAI, „Medici: Masters of Florence”. Obejmujący dotychczas 8 odcinków dokumentujących rozwój dynastii politycznej włoskiego renesansu, serial z Dustinem Hoffmanem w roli głównej, dostępny będzie od 18 października, wyłącznie na kanale RAI 4K, na platformie Tivùsat, która nadaje poprzez satelity Eutelsat HOTBIRD.

Transmisje w standardzie Ultra HD dla użytkowników Tivùsat będą pokrywały się z transmisjami serialu w standardzie HD na kanale RAI1. Kontynuując współpracę w zakresie transmisji Ultra HD, podjętą przy okazji transmisji meczów Euro 2016, RAI współpracuje z Eutelsat, MThree i DBW Communication.

Niniejsza, prestiżowa produkcja, to dla Eutelsat kolejny dowód na rozwój rynku Ultra HD oraz wysoki potencjał satelitów w zakresie przepustowości wymaganej do transmisji zarówno treści linearnych, jak i treści „z ostatniej chwili”. Renato Farina, dyrektor zarządzający włoską filią Eutelsat, powiedział: „Stale rosnący zbiór treści w wysokiej jakości standardzie Ultra HD, to jeden z powodów, dla których standard ten zagości na dobre w domach odbiorców. Wybrany przez RAI „Medici: Masters of Florence” to mocny znak dla widzów. Cieszymy się, iż możemy być częścią włoskiego łańcucha nadawczego.”