Mega-Choice i Eutelsat uruchamiają platformę TV dedykowaną dla treści informacyjnych i rozrywkowych

Komunikat prasowy   •   Sty 25, 2017 09:50 CET

Akra, Paryż, 25 stycznia 2017 – Mega-Choice Network Digital, spółka stowarzyszona Crystal TV, pierwszej w Ghanie prywatnej sieci TV, wprowadza na rynek Ghany nową usługę DTH. Oficjalna informacja została wydana przy okazji międzynarodowego szczytu w Akrze, dotyczącego zarządzania treściami w nadawaniu cyfrowym i mediach (International Summit on Content Management for Digital Broadcasting and Media). Zawarty z Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) dziesięcioletni kontrakt, obejmujący pojemność w zakresie afrykańskiego obszaru usług satelity EUTELSAT 16A, wesprze start Mega-Choice z pokaźną ofertą dobrze znanych kanałów, zarówno krajowych, jak i międzynarodowych.

Marketing Mega-Choice w zakresie nowej oferty skierowany jest na odbiorców w Ghanie. Wysoka moc, najlepsze pokrycie i popularność satelity EUTELSAT 16A zostaną wykorzystane do podbicia kolejnych rynków Afryki Zachodniej w drugiej fazie ekspansji. Nowa platforma rozpoczyna nadawanie ze zróżnicowaną ofertą kanałów FTA i pay TV, z naciskiem na kanały o tematyce informacyjnej i rozrywkowej. Pierwsze kanały, Aljazeera English, Crystal TV Prime, Crystal TV Xtra, Crystal TV Plus, Deutsche Welle, E TV Ghana, EWTN Africa & Asia, France 24 English, Narrow Gate TV, GMP Newsworld, CGTN, Paradise Music Channel, Metro TV i wiele innych, będą dostępne w odbiorze FTA i FTV. Filmbox Africa, Filmbox Arthouse, Filmbox Action, Fightbox HD, Docubox, FashionBox, Fast & Fun Box, Madscreen Box, 360 Tunebox, Homeland TV, AMNET, Junior World TV i inne kanały premium, włączając treści VOD, będą dostępne w ofercie pay TV.

Przewodniczący grupy Mega-Choice, Dr Crystal-Djirackor, powiedział: „Zaangażowanie Eutelsat w rozwój platformy nadawczej Mega-Choice jest niesamowite. Dzięki Eutelast, wyprawa w kosmos z naszymi usługami nadawczymi stała się gładka i mniej wymagająca. Działając w oparciu o bogate doświadczenia i kompetencje Eutelsat, Mega-Choice Digital Network może obecnie zagwarantować swym odbiorcom najlepsze z usług nadawczych w Afryce Subsaharyjskiej, wzbogacając zarazem pozycję satelitarną EUTELSAT 16A o konkurencyjne treści wysokiej jakości.”

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds rozwoju i reklamy, dodał: „Cieszymy się, że wraz z uruchomieniem nowej platformy na satelicie EUTELSAT 16A, nasza współpraca z Mega-Choice osiągnęła kolejny poziom. Dzięki temu możemy być częścią drużyny, która pomoże Mega-Choice spełnić obietnice o cyfrowej jakości usług, różnorodności oferty programowej i afrykańskich treściach.”

O Mega-Choice Digital Network

Mega-Choice Digital Network, spółka stowarzyszona Crystal Radiovision Network (CRYSTAL TV), działa jako cyfrowa platforma telewizji satelitarnej, dostarczająca usługi nadawcze DTH. Przy współpracy z Crystal TV, Mega-Choice oferuje usługi DTT odbiorcom w Ghanie i całej Afryce Subsaharyjskiej. Mając w swej ofercie ponad 36 kanałów w jakości SD i HD w dostępie FTA i pay TV, Mega-Choice Digital wykorzystuje najnowszą technologię transmisyjną DVB-S2/T2. Platforma wciąż dysponuje wolnym miejscem dla kolejnych programów. Dzięki najnowocześniejszym możliwościom emisyjnym i usługom teleportu w zakresie dystrybucji i kontrybucji treści, Mega-Choice Digital uważany jest za dominującego dostawcę usług na rynku nadawczym Afryki, z nieodpartą i zróżnicowaną, światowej klasy ofertą programową w sektorze rozrywki i informacji.

Kontakt z Mega-Choice w Akrze:

Sarah Twinkle Djirackor Tel: + 233 57 229 1675, + 233 57 229 1683 info@crystaltvghana.com

Dział techniczny

Prince Hari Crystal Tel: + 233 57 229 1687 phc@crystaltvghana.com