Mondo Globo wybiera Eutelsat CIRRUS dla nowej oferty arabskich usług TV

Komunikat prasowy   •   Mar 12, 2019 13:07 CET

Eutelsat CIRRUS, rozwiązanie hybrydowe satelita-OTT, umożliwia nadawanie Telearabia PRO, platformy rozchwytywanych, arabskich programów TV

Dubaj, Paryż, 12 marca 2019 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) ogłasza, iż pierwszym klientem dla wprowadzonego niedawno na rynek rozwiązania Eutelsat CIRRUS będzie rozwijający się w ekspresowym tempie dostawca usług wideo, Mondo Globo/MCNC.

Telearabia PRO to nowa platforma TV Mondo Globo, specjalizująca się w arabskojęzycznych kanałach SD, skierowana głównie do europejskiego sektora hotelarskiego. Obejmuje ona sześć arabskich kanałów lifestylowych i rozrywkowych w jakości premium, włączając trzy kanały Grupy MBC. W pełni oparta o Eutelsat CIRRUS, platforma dostępna jest na pozycji Eutelsat HOTBIRD (13° East), oferując transmisję na żywo, numerację kanałów, informacje o programach oraz zabezpieczenie treści.

Oferta została zaakceptowana przez luksusową markę hotelarską Edwardian Hotels London i będzie w niej dostępna dla wszystkich gości, chcących oglądać ulubione programy z regionu MENA podczas pobytu w Wielkiej Brytanii.

Gerry O’Sullivan, wiceprezes wykonawczy Eutelsat ds. globalnych usług TV i wideo, powiedział: „Cieszę się, że nasze nowe rozwiązanie dla rynku usług TV znalazło swój pierwszy dom - Mondo Globo. Wybór Mondo Globo podkreśla zalety Eutelsat CIRRUS jako kompleksowego rozwiązania dla platform typu greenfield, szukającym rozwiązań w pełni zintegrowanych.”

Cedric Aoun, prezes Mondo Globo/MCNC: „Eutelsat CIRRUS to idealny system dystrybucji dla naszej nowej oferty Telearabia PRO, łączący moc tradycyjnych usług DTH z elementami najnowszej generacji, wykorzystujący pokrycie pozycji Eutelsat HOTBIRD. Dzięki temu kluczowemu rozwiązaniu, jesteśmy w stanie zapewnić europejskiemu sektorowi hotelarskiemu kompleksową ofertę arabskich usług TV.”

Nick Kalasi z Edwarian Hotels London:„Cieszymy się, iż sieć Edwarian Hotels London może współpracować z Mondo Globo/MCNC i firmą Eutelsat, celem zapewnienia gościom z regionu MENA prawdziwie domowych warunków. Niniejsza współpraca to innowacyjna odpowiedź na prośby gości z Bliskiego Wschodu, którzy regularnie informują o potrzebie dostępu do ulubionych programów arabskich podczas pobytu w naszych hotelach.”

Odwiedź Eutelsat na targach CABSAT 2019; 12-14 marca, stoisko C6-10

O Mondo Globo/MCNC

Mondo Globo/MCNC pomaga kreatorom treści i ich nadawcom rozszerzać zasięg poza rynki tradycyjne. Portfolio Mondo Globo/MCNC zawiera ponad 50 kanałów w językach: arabskim, hiszpańskim i portugalskim. Sieć dystrybucyjna Mondo Globo/MCNC wykorzystuje wszystkie dostępne technologie, skupiając się głównie na rynkach europejskich, północnoamerykańskich i afrykańskich. Firma istnieje na rynku od roku 2012, a jej filie znajdują się w Paryżu i Ottawie.

Więcej informacji:

Shady Hamzeh

Tel: + 1 613 699 6640

shady.hamzeh@mondoglobo.ca

Cedric Aoun

Tel: + 33 1 82 88 33 36

cedric@mcnc.tv

O Edwardian Hotels London

Edwarian Hotels London to prywatna grupa hotelarska, która zarządza marką ekskluzywnych hoteli z najwyższej, światowej półki od roku 1977, czyli od czasów, w których Jasminder Singh OBE rozpoczął karierę w przemyśle hotelarskim, tworząc podstawy tego, co z biegiem lat urosło w markę Edwardian Hotels London. Obecnie Edwardian Hotels London jest właścicielem i zarządcą 11 hoteli Radisson Blu Edwardian w Londynie i Manchesterze, a także hotelem May Fair oraz jego firmowych restauracji i barów, włączając May Fair Kitchen, Monmouth Kitchen i May Fair Bar. Grupa Edwardian Hotels London jest też w trakcie budowy luksusowego hotelu pod nazwą The Londoner, który na londyńskim Leicester Square pomieści również restauracje, bary, spa i kina.

Więcej informacji na: www.edwardian.com

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Eutelsat Communications to spółka uwzględniona na liście paryskiej giełdy Euronext (ETL).

Media enquiries

Marie-Sophie Ecuer Tel.: + 33 1 53 98 37 91 mecuer@eutelsat.com