Ogłoszenie finalistów nagród Eutelsat TV Awards 2016!

Komunikat prasowy   •   Wrz 28, 2016 10:38 CEST

Paryż, 27 września 2016 r. – Wchłaniane przez nas w zaciszu domowym jak z dłoni uniwersum telewizji jest światem pełnym skarbów, nieskończonej kreatywności, inspiracji, odwagi oraz innowacji. Wymienione cechy to tylko niektóre z wielu, odzwierciedlające obsadę kanałów, obecnie umieszczonych przez międzynarodowe jury na krótkiej liście kandydatów do prestiżowych nagród Eutelsat TV Award.

Eutelsat TV Awards jest jedyną międzynarodowa imprezą skupiającą uwagę na jakości emitowanych na świecie kanałów TV. Jury, któremu przewodniczy wielokrotnie wyróżniony nagrodami dziennikarz RAI, Duilio Gianmaria, w skład której wchodzą eksperci ds. mediów z różnorodnych rynków, zgromadziło się w Paryżu w dniach 24 – 25 września w celu dokonania oceny jakości, innowacji i kreatywności ponad 120 kanałów z xx państw, zgłoszonych w tegorocznym konkursie. Sędziowie stanęli przed wyzwaniem w postaci ułożenia krótkiej listy ze znakomitego szeregu zgłoszeń. Zwycięskie kanały w ośmiu kategoriach tematycznych zostaną uhonorowane podczas ceremonii w Mediolanie, która odbędzie się 25 listopada. Nagrody zostaną również przyznane Najlepszym Programom.

Wszystkie kanały uczestniczące w Eutelsat TV Awards są obecnie uprawnione do ubiegania się o nagrodę publiczności, tj. People’s Choice Award, przypadająca kanałowi, który zgromadzi najwięcej głosów oglądającej publiczności.

Głosowanie na tę będącą przedmiotem pożądania nagrodę odbędzie się w terminie od 28 września do 2 listopada za pośrednictwem stron internetowych kanałów, jak również eutelsattvawards.com oraz innych popularnych witryn, w tym broadbandtvnews.com, millecanali.it i produ.com.

Finaliści nagród 2016 Eutelsat TV Awards:

Dla dzieci Kino
Iran’s Nuclear Deal (BBC Persian) Wielka Brytania
Currentzis – The Classical Rebel (Deutsche Welle) Niemcy
Mystery of the Lost Caravaggio - (Sky Arte) Włochy

Jury: Jerzy Barski, TV-Sat Magazine (Polska), FrédéricVaulpré, Eurodata TV (Francja), Robert Briel, Broadband TV News, (Rosja), Paolo Dalla Chiara, Pentastudio (Włochy), Dmitry Dibrov (Rosja), Giacomo Mazzone, EBU, Tayfun Atay, Cumhuriyet / Okan University(Turcja), Reem Nouss, Producent wykonawczy / Konsultant TV (Wielka Brytania). Przewodniczący Jury: Duilio Giammaria, RAI (Włochy). Ekspert techniczny: Mauro Roffi, Millecanali (Włochy).