Ogłoszono zwycięzców prestiżowej nagrody Eutelsat TV Awards!

Komunikat prasowy   •   Lis 28, 2016 14:13 CET

Paryż, Mediolan, 25 listopada 2016 – Pełen innowacyjności rynek TV oraz zaangażowani w swoją pracę profesjonaliści, którzy tworząc najwyższej jakości treści zachwycają publiczność na całym świecie obchodzili dziś swoje święto podczas uroczystości wręczania nagród Eutelsat TV Awards w Mediolanie.W tym roku, po raz 19 Eutelsat TV Awards docenia nadawców, którzy poprzez wyjątkową kreatywność, innowacyjność oraz zaangażowanie widzów tworzą potęgę telewizji.

Nadawanie w najlepszym stylu.

Zgłoszone kanały były oceniane przez niezależne jury, w skład którego wchodzili dziennikarze, twórcy programów oraz eksperci mediów z całego świata. Przewodniczącym jury był Duilio Giammaria z RAI. Po raz pierwszy w skład jury wszedł Dmitry Dibrov, prowadzący rosyjską edycję programu “Milionerzy”.

Zwycięzcy Eutelsat TV Awards 2016!

W tym roku jury wybierało zwycięzców spośród 120 kanałów z 37 krajów. Nagrodzone programy ogłoszono na ceremonii w Mediolanie, w której udział wzięło ponad 350 przedstawicieli największych nadawców z całego świata.

Dla dzieci Kino
Fix&Foxi Niemcy Dom Kino Rosja
Kultura/ Dokument Fikcja / Rozrywka
Sky Arte Włochy ZAP Viva Angola
Lifestyle Muzyka
Roya TV Jordania 4fun.tv Polska
Informacje Sport
FRANCE 24 Francja RAI Sport 1 HD Włochy
Najlepszy program
Iran’s Nuclear Deal (BBC Persian) UK
Currentzis – The Classical Rebel (Deutsche Welle) Niemcy
Wybór publiczności
2STV Senegal

Nagroda specjalna: Tricolor – awangarda cyfrowych trendów.

Oprócz dziewięciu nagród jury oraz nagrody “Wybór Publiczności”, w którym po raz pierwszy zwyciężył kanał z Afryki (2STV z Senegalu), Eutelsat przyznał „Nagrodę Specjalną” dla rosyjskiej telewizji Tricolor za zintegrowaną strategię muliplatformową, tworzenie nowych kanałów HD, uruchomienie pierwszego w Rosji kanału UHD, rozwój usług nielinearnych, a także zapewnienie dostępu do usług szerokopasmowych dla osób znajdujących się poza zasięgiem sieci naziemnych.

Jury: Jerzy Barski, TV-Sat Magazine (Polska), Frédéric Vaulpré, Eurodata TV (Francja), Robert Briel, Broadband TV News (UK), Paolo Dalla Chiara, Pentastudio (Włochy), Dmitry Dibrov, dziennikarz i prezenter TV (Rosja), Giacomo Mazzone, EBU/Eurovisioni, Tayfun Atay, Cumhuriyet / Okan University (Turcja), Reem Nouss, producent / konsultant TV (UK). Przewodniczący jury: Duilio Giammaria, RAI (Włochy). Ekspert techniczny: Mauro Roffi, Millecanali (Włochy).