Oświadczenie Eutelsat w sprawie satelitarnych usług internetowych w Syrii

Komunikat prasowy   •   Gru 09, 2015 14:56 CET

Paryż, 9 grudnia 2015 - W związku z ostatnimi doniesieniami prasy, Eutelsat pragnie wyjaśnić sytuację dotyczącą dostępu do Internetu za pomocą swoich satelitów na terytorium Syrii.

Działania Grupy polegają na współpracy z dystrybutorami, którzy świadczą usługi internetowe, przez co Grupa nie ma bezpośredniego kontaktu z odbiorcą końcowym. Sieć dystrybucji Eutelsat nie obejmuje syryjskich dostawców usług.

W roku 2013 dystrybutorzy usług Internetowych Eutelsat zostali formalnie poinformowani o zakazie świadczenia tych usług oraz dostarczania związanego z nimi wyposażenia na terytorium Syrii. Oznacza to, że nie mają oni pozwolenia na dystrybucję i aktywację urządzeń umożliwiających tamtejszym użytkownikom dostęp do usług internetowych.

Eutelsat dodaje, iż nie posiada informacji na temat wykorzystywania swoich satelitów przez Państwo Islamskie (ISIS). We wszystkich okolicznościach Grupa postępuje zgodnie z zasadami ustanowionymi przez właściwe organy regulacyjne.

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 38 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.