Oświadczenie Eutelsat w sprawie satelity Yahsat Al Yah 3

Komunikat prasowy   •   Sty 26, 2018 16:22 CET

Paryż, 26 stycznia 2018 - Eutelsat Communications (Euronext Paris: ETL) otrzymał potwierdzenie, iż satelita Yahsat Al Yah 3, którego wydzierżawiona pojemność posłuży usługom szerokopasmowym świadczonym przez Eutelsat w Afryce, nie ucierpiał w wyniku nieprawidłowości podczas wyniesienia, mającego miejsce ubiegłej nocy.

Podczas procesu wyniesienia, misja doświadczyła trudności, w wyniku których satelita Al Yah 3 znalazł się na orbicie innej niż zakładał plan misji. Yahsat pomyślnie przejął kontrolę nad satelitą, którego stan szczęśliwie nie uległ zmianie. Wkrótce zostanie wydany skorygowany plan lotu, celem umieszczenia satelity na orbicie operacyjnej i wypełnienia jego pierwotnej misji.