Oświadczenie Eutelsat w sprawie sprzedaży udziałów Hispasat

Komunikat prasowy   •   Lip 13, 2016 09:15 CEST

Paryż, 13 lipca 2016 - W nawiązaniu do deklaracji grupy Abertis o zamiarze wszczęcia przez Eutelsat procesu zbycia udziałów w Hispasat, z wykorzystaniem nabytej w 2008 roku opcji put, Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) zaznacza, że opcja put to wynik uzgodnionego wcześniej odstępstwa od reguły, dotyczącej okresu ograniczenia zbywalności akcji, przypadającego na koniec lipca 2017 r.

Zgodnie z powyższym, Eutelsat ma prawo do realizacji opcji put przed lipcem 2017 r.

Z uwagi na spółkę zależną Eutelsat Services und Beteiligungen GmbH, Eutelsat posiada w Hispasat 33.69% udziałów. Zgodnie z warunkami umowy opcji put, wartość udziałów Hispasat zostanie oszacowana przez niezależnego eksperta.

Transakcja będzie przebiegała za zgodą rządu hiszpańskiego.