Piłka nożna z kosmosu: Eutelsat i Rai transmitują w jakości Ultra HD pierwszy z siedmiu wybranych meczów Euro 2016

Komunikat prasowy   •   Lip 01, 2016 09:02 CEST

Paryż, Rzym, 1 lipca 2016 - Rozegrany wczoraj pierwszy mecz ćwierćfinałowy Euro 2016 to jednocześnie pierwszy z siedmiu meczów oferowanych włoskim odbiorcom przez nadawcę publicznego Rai i Eutelsat (NYSE Euronext Paris: ETL). Wspólna inicjatywa z Eutelsat to dla Rai ambitne wejście w standard Ultra HD, a jednocześnie kolejny, bardzo znaczący krok w przód dla całego przemysłu nadawczego.

Bezprecedensowe transmisje Ultra HD trafiły do odbiorców platformy Tivùsat dzięki satelitom Eutelsat HOTBIRD

Mecz filmowany był przez 14 kamer Ultra HD, rozmieszczonych przez UEFA na marsylskim stadionie Stade Vélodrome. Obraz trafiał do Międzynarodowego Centrum Nadawczego (IBC) w Paryżu, skąd przekazywany był do teleportu Eutelsat Paris-Rambouillet. Następnie, obraz wraz z komentarzem ze zlokalizowanego w teleporcie, tymczasowego studia Rai, pod postacią specjalnego kanału Rai 4k był kodowany i uplinkowany na satelity Eutelsat HOTBIRD. W rezultacie, odbiorcy platformy Tivùsat, wyposażeni w odbiorniki Ultra HD i certyfikowany przez Tivùsat, moduł dostępowy CAM, mogli obejrzeć pierwszy z ćwierćfinałowych meczów Euro 2016. Kolejne mecze, których transmisja planowana jest w standardzie w Ultra HD to: ćwierćfinały 1, 2 i 3 lipca; półfinały 6 i 7 lipca, a także sam finał Euro 2016, który rozegrany zostanie 10 lipca.

Transmisje na żywo z Mistrzostw Europy to dla Włochów transmisje najważniejszych wydarzeń sportowych w jakości Ultra HD, a zarazem zapowiedź planowanych kanałów regularnych. Rosnąca wciąż we Włoszech sprzedaż odbiorników Ultra HD, która przed końcem roku 2016 ma przekroczyć milion egzemplarzy, sprawia, iż rynek telewizji większej rozdzielczości szybko nabiera pełnych kształtów.

Niniejsze transmisje wymagają wsparcia wiodących w branży partnerów technologicznych, takich jak DBW COMMUNICATION i V-Nova, zapewniających system szyfrujący P.Link 4K, pozwalający na uzyskanie najwyższej jakości sygnału z Międzynarodowego Centrum Nadawczego.