Pomyślne wyniesienie satelity EUTELSAT 8 West B

Komunikat prasowy   •   Sie 21, 2015 00:56 CEST

Większy wybór usług dla 52 milionów odbiorców na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej

30 satelita Eutelsat wyniesiony przez Arianespace

25 satelita Eutelsat produkcji Thales Alenia Space

Kourou, Paryż, 21 sierpnia 2015 – Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłasza, iż satelita EUTELSAT 8 West B został pomyślnie wyniesiony na orbitę 20 sierpnia o godzinie 20:34 UTC (21:34 czasu polskiego) przez rakietę Ariane 5. Częściowe rozstawienie paneli solarnych ważącego 5,8 ton satelity zostało ukończone w ciągu 4 godzin od rozdzielenia. W ciągu kolejnych 5 dni silnik satelity zostanie trzykrotnie uruchomiony, celem dotarcia na orbitę geostacjonarną, a także całkowitego rozmieszczenia paneli solarnych i anten. Po zakończeniu serii testów wydajnościowych, satelita EUTELSAT 8 West B zostanie ulokowany na pozycji 7/8° West, gdzie wraz z początkiem października rozpocznie działania komercyjne.

Relacjonując z Kourou, francuski minister finansów, Emmanuel Macron, powiedział: „Ten sukces to doskonała demonstracja wspaniałego poziomu francuskiego i europejskiego przemysłu kosmicznego: to 38 satelita, który dołączył do floty Eutelsat, francuskiego mistrza wiodącego na europejskim rynku operatorów satelitarnych. Wyniesienie z Gujany Francuskiej satelity skonstruowanego przez Thales Alenia Space jest również kolejnym sukcesem rakiety Ariane 5.”

Obecny w Kourou Michel Azibert, wicedyrektor generalny oraz dyrektor do spraw rozwoju i reklamy Eutelsat, powiedział: „Wyniesienie satelity EUTELSAT 8 West B otwiera nowy rozdział w historii wiodącej pozycji satelitarnej na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej, zajętej dotychczas przez satelity Eutelsat i Nilesat. Dzięki stałej inwestycji w satelity wysokiej wydajności oraz najszybciej rosnącej liczbie odbiorców w regionie zyskaliśmy zaufanie wiodących na rynku grup mediowych, a także dostawców usług, którzy chcą się rozwijać z wykorzystaniem pozycji 7/8° West. Satelita EUTELSAT 8 West B pozwala nam sprostać oczekiwaniom w zakresie nadawania większej ilości treści w jakości cyfrowej i High Definition dla ponad 250 mln odbiorców. Ponadto, zapewnia nam więcej opcji w zakresie pokrycia, umożliwiając nadawcom dotarcie do konkretnej grupy ich odbiorców. Cechy te są zapewnieniem stuprocentowego sukcesu w sprzedaży pojemności związanej z szerokim zasięgiem, obejmującym obszar między Marokiem, a Zatoką Perską.”

Michel Azibert dodał: „Jako 30 satelita Eutelsat wyniesiony przez Arianespace oraz 25 skonstruowany przez Thales Alenia Space, EUTELSAT 8 West B jest kolejnym umocnieniem naszych relacji z wiodącymi przedsiębiorstwami na europejskim rynku kosmicznym. Przez ponad 30 lat współpracy wspólnie podnieśliśmy poprzeczkę w zakresie wydajności w kosmosie i wciąż wytyczamy nowe standardy.”

Host dla ładunków w pasmach C i Ku

Satelita EUTELSAT 8 West B wyposażony jest w 40 transponderów pasma Ku* przeznaczonych pierwotnie do obsługi rynków telewizyjnych DTH w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, celem zwiększenia pojemności i bezpieczeństwa na orbicie na pozycji 7/8°West. Ponadto, satelita jest również hostem dla 10 transponderów pasma C* związanych z zasięgiem nad Afryką, sięgającym aż do Ameryki Południowej.

*42x36 MHz w przypadku transponderów pasma Ku i 20x36 MHz w przypadku transponderów pasma C.

Wideorelacja z wyniesienia satelity: http://www.arianespace.tv/

Fotorelacja z wyniesienia satelity i uprzedniej kampanii: Flickr.

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 37 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 32 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.