Przygotowania satelity EUTELSAT 9B do wyniesienia 28 stycznia przez rakietę Proton

Komunikat prasowy   •   Sty 15, 2016 09:26 CET

Paryż, 15 stycznia 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłasza, iż trwają przygotowania do wyniesienia satelity EUTELSAT 9B przez rakietę Proton, będącą własnością rosyjsko-amerykańskiego operatora ILS. Start pięciotonowego satelity konstrukcji Airbus Defence and Space planowany jest na 28 stycznia o godzinie 4:19 czasu bajkonurskiego (27 stycznia - 22:19 GMT, 23:19 CET). Będzie to pierwszy z trzech satelitów Eutelsat, których wyniesienie zaplanowano na rok 2016. Następnie dołączą do niego EUTELSAT 65 West A i EUTELSAT 117 West B.

Wysokiej pojemności satelita wideo

EUTELSAT 9B to wysokiej pojemności satelita pasma Ku dla pozycji 9° East, która leży na skrzyżowaniu wiodących pozycji satelitarnych na rynku europejskim. Całkowita pojemność Eutelsat zwiększy się do liczby 50 transponderów fizycznych (47 transponderów 36MHz), dzięki czemu pozycja 9° East osiągnie nowy poziom wydajności. Za pomocą jednej wiązki paneuropejskiej, EUTELSAT 9B zapewni szerokie pokrycie szybko rozwijającym się rynkom nadawczym, co zostanie uzupełnione czterema wiązkami kierunkowymi dla Niemiec, Grecji, krajów nordyckich i bałtyckich oraz Ukrainy. Satelita ten zastąpi satelitę EUTELSAT 9A, którego oferta to ponad 350 kanałów (z czego 100 w jakości HD) nadawanych za pomocą sieci kablowych, a także w systemach DTH i DTT w całej Europie, w tym kanały: M7 dla platform KabelKiosk i AustriaSat Magyarország oraz OTE, AFN, Arqiva, Globecast, Media Broadcast i RR Media.

Otwarcie SpaceDataHighway

Satelita EUTELSAT 9B będzie również hostem dla EDRS-A, pierwszego węzła Europejskiego Systemu Przekazu Danych (EDRS) dla Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) i firmy Airbus Defence and Space. SpaceDataHighway znacznie przyspieszy przepływ informacji między satelitami na niskiej orbicie i ich stacjami naziemnymi, poprawiając zarazem czas reakcji dla rozmaitych działań, takich, jak monitorowanie katastrof, działania w sytuacjach awaryjnych, a także nadzór terenów przybrzeżnych i morskich. Umieszczony na satelicie EUTELSAT 9B, ładunek EDRS-A obejmuje laserowy terminal komunikacyjny i wewnątrz-satelitarne łącze w paśmie Ka, które będzie pobierać ogromne ilości danych z satelitów niskiej orbity, platform powietrznych i anten w paśmie Ka, a także transmitować dane z orbity geostacjonarnej do stacji naziemnych EDRS.