Rosyjski Tricolor TV jako pierwszy wprowadzi usługę Eutelsat „SmartBeam”

Komunikat prasowy   •   Lip 27, 2016 09:26 CEST

Moskwa, Paryż, 27 lipca 2016 - Tricolor TV, operator jednej z najszybciej rozwijających się platform TV na świecie, i Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) informują o współpracy nad uruchomieniem pierwszej na rynku rosyjskim sieci, wykorzystującej SmartBeam, nowe rozwiązanie Eutelsat w zakresie dostarczania usługi multiscreen.

SmartBeam umożliwi wdrożenie pierwszej sieci satelitarnej na rosyjskim rynku, dostarczającej treści wideo na urządzenia mobilne. Instalując na swych smartfonach i tabletach, zarówno z systemami Android, jak i iOS, prostą w obsłudze aplikację, odbiorcy będą mieć dostęp do nowej usługi Tricolor TV w miejscach publicznych. Nadawane z wiodącej na rosyjskim rynku pozycji 36° East, treści wideo w wysokiej jakości trafią do odbiorców dzięki lokalnej sieci WiFi, połączonej z kompaktowym, niskobudżetowym odbiornikiem satelitarnym.

Podkreślając nieocenioną moc satelitów w branży nadawczej, usługa zapewni uniwersalne i natychmiastowe pokrycie dla Rosji, gwarantując wysoką jakość usług. Dzięki temu, dostarczając treści chronione systemem DRM do miejsc publicznych (hoteli, centrów handlowych i medycznych, terminali lotniskowych itp), niezależnie od sieci naziemnych, Tricolor TV wzmocni swą pozycję w relacji operator - użytkownik.

Rodolphe Belmer, dyrektor generalny Eutelsat, powiedział: „Technologia i satelity Eutelsat to szkielet wielu sieci dystrybucji dla nadawców i platform pay-TV na całym świecie. Obecnie, przy pomocy SmartBeam, wdrażamy na rynek rozwiązania multiscreen, mające na celu umożliwienie nadawcom rozwoju usług OTT, a także udostępnienie tych samych usług odbiorcom zlokalizowanym poza zasięgiem sieci naziemnych. Ponadto, SmartBeam pozwoli wyeliminować problem frustracji użytkowników, wynikający z buforowania i przerywania połączenia z przeciążoną siecią naziemną. Cieszymy się, iż Tricolor TV, jeden z naszych najważniejszych klientów pay-TV, uznał SmartBeam za godne zaufania, nowe rozwiązanie w zakresie dostarczania treści.”

Alexi Kholodov, dyrektor generalny Tricolor TV, powiedział: „Jako lider w zakresie usług telewizji cyfrowej, Tricolor TV z zaangażowaniem wprowadza na rynek najnowocześniejsze technologie i usługi, zwiększając zarazem zasięg i jakość swojej oferty. Dawniej, czekając na samolot lub w jakiejkolwiek poczekalni o możliwości oglądania telewizji można było jedynie pomarzy

. Obecnie, dzięki współpracy z Eutelsat, Tricolor TV wychodzi poza cztery ściany użytkowników, będąc dostępnym na urządzeniach mobilnych w miejscach publicznych.”

Jak to działa?

Działając w oparciu o standardowe technologie i protokoły (DVB-S2, IP, HTTP Live Streaming, itd), rozwiązanie SmartBeam jest kompatybilne ze wszystkimi powszechnie dostępnymi urządzeniami przenośnymi, a także z urządzeniami Smart TV. Wykorzystuje ono małe, niskobudżetowe odbiorniki satelitarne, które spełniają rolę lokalnych sieci CDN (Content Delivery Network), odbierając wysokiej jakości kanały TV i treści VOD przez satelitę, a następnie przekazując je lokalnie do urządzeń mobilnych poprzez sieć WiFi. Elastyczność rozwiązania pozwala również na wsparcie zaawansowanych usług wideo, takich jak szyfrowanie systemem DRM, czy nieliniowych usług TV, takich jak Catch Up TV i Push VOD.

Ze strony nadawcy:

• Treść IP odbierana jest w teleporcie satelity.
  • Strumienie IP są konwertowane w kierunku unicast-multicast, a następnie zawarte w strumień transportowy DVB i nadawane poprzez satelitę na standardową platformę transmisyjną DVB-S2.

Ze strony odbiorcy:

• Treści odbierane są przez standardową antenę satelitarną, połączoną z kompatybilnym odbiornikiem satelitarnym.
  • Odbiornik rozszyfrowuje strumień transportowy DVB-S2, wyciąga oryginalne pakiety IP i dostarcza je do smartfonów, tabletów i urządzeń IP za pomocą regularnego hotspotu WiFi, bądź domowego routera. Treści na żywo dostępne są tylko w momencie transmisji, natomiast treści VOD są przechowywane i dostępne dla odbiorców w dowolnym momencie.

O Tricolor TV

Tricolor TV to największy operator telewizji cyfrowej z ofertą programową dla europejskiej części Federacji Rosyjskiej (nadawaną z satelitów Express AMU1 i EUTELSAT 36B), a także dla terytoriów Okręgu Syberyjskiego, Okręgu Uralskiego oraz części Okręgu Dalekowschodniego (ze statku kosmicznego Express-AT1).

Zgodnie z informacją podaną przez IHS Technology, Tricolor TV to lider rosyjskiego rynku płatnej telewizji (30% udziału), a jego udział w segmencie satelitarnym sięga aż 75%. Pod koniec roku 2015, aktywna baza danych dotycząca użytkowników Tricolor TV obejmowała 11,8 mln gospodarstw domowych. Liczba odbiorców Tricolor TV to około 40 mln widzów, co oznacza, że z jego oferty programowej korzysta niemal co czwarty mieszkaniec kraju.