Rozwój HDTV na pozycji Eutelsat HOTBIRD nabiera tempa: wszystkie kanały Rai dostępne w jakości HD na platformie Tivùsat

Komunikat prasowy   •   Sty 05, 2017 11:44 CET

Paryż, 5 stycznia 2016 - włoscy odbiorcy oferty programowej platformy Tivùsat, która nadawana jest wyłącznie z pozycji satelitarnej Eutelsat HOTBIRD, mogą obecnie cieszyć się jakością HD wszystkich programów TV produkowanych przez Rai.

Rai YoYo, Rai School, Rai Gulp, Rai Storia oraz Rai News24 to ostatnie z 13 kanałów Rai, które zmieniły standard nadawania na HD. Proces został sfinalizowany w tym tygodniu przy współpracy z Rai Way, który obsługuje transmisję sygnału i sieć nadawczą dla włoskiego nadawcy publicznego.

Zadaniem platformy Tivùsat jest zapewnienie każdemu odbiorcy we Włoszech dostępu do darmowej telewizji cyfrowej. Dzięki temu, nawet odbiorcy z najodleglejszych zakątków Włoch mają dostęp do wszystkich państwowych kanałów DTT, a także do zróżnicowanej oferty programowej kanałów krajowych i międzynarodowych. Tivùsat to platforma skupiająca 33 stacje radiowe i ponad 100 kanałów TV, z których 24 nadawane są w jakości HD, a 80 w SD. Dotychczas aktywowano 2,9 mln kart Tivùsat.

Renato Farina, dyrektor generalny włoskiej filii Eutelsat, powiedział: „Zapewnienie, iż każdy odbiorca we Włoszech ma dostęp do najwyższej jakości sygnału to dla Eutelsat priorytet. Cieszymy się, że jesteśmy częścią procesu rozwoju oferty HD Tivùsat. Radość sprawiają nam również inne wyjątkowe przedsięwzięcia, w których bierzemy udział, takie jak transmisja dla odbiorców Tivùsat dokumentu „Tonight at St Peter’s”, 27 grudnia.”