Satelita EUTELSAT 5 West B w Kosmodromie Bajkonur

Komunikat prasowy   •   Sie 28, 2019 18:36 CEST

Wyniesienie 30 września na pokładzie rakiety Proton Breeze M

Paryż, 28 sierpnia 2019 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłasza, iż satelita EUTELSAT 5 West B został bezpiecznie dostarczony do Kosmodromu Bajkonur w Kazachstanie, skąd 30 września zostanie wyniesiony na orbitę, jako ładunek rakiety Proton Breeze M, pod nadzorem International Launch Services.

Wyprodukowany przez Airbus Defence and Space i Northrop Grumman, satelita EUTELSAT 5 West B posłuży rynkom usług wideo w Europie i Afryce Północnej, z pozycji orbitalnej 5° West, na której zastąpi satelitę EUTELSAT 5 West A. Zapewni on ciągłość usług w jeszcze wyższej jakości, dzięki ładunkowi 35 transponderów 36 MHz w pasmie Ku.

Jako część długoterminowego kontraktu, zawartego w roku 2017 z Europejską Agencją GNSS (GSA), EUTELSAT 5 West B będzie również hostem dla ładunku EGNOS (European Navigation Overlay System), GEO-3, mającego zwiększać wydajność globalnych satelitarnych systemów nawigacyjnych, takich, jak GPS i Galileo.

Założona w 1977 roku, firma Eutelsat Communications jest jednym z wiodących na świecie operatorów satelitarnych. Dzięki globalnej sieci satelitów i powiązanej infrastrukturze naziemnej, Eutelsat umożliwia swym klientom efektywną komunikację z ich odbiorcami w zakresie usług wideo, transmisji danych, usług rządowych, a także stacjonarnych i mobilnych usług szerokopasmowych, niezależnie od ich lokalizacji. Dzięki Eutelsat, ponad 7000 kanałów TV, obsługiwanych przez wiodące grupy mediowe trafia do miliarda odbiorców przystosowanych do odbioru DTH, bądź połączonych z sieciami naziemnymi. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 46 krajów, których zadaniem jest zapewnianie najwyższej jakości świadczonych usług.

Marie-Sophie Ecuer Tel.: + 33 1 53 98 37 91 mecuer@eutelsat.com
  Jessica Whyte Tel.: + 33 1 53 98 37 91 jwhyte@eutelsat.com