Satelita EUTELSAT 65 West A zaczyna pracę na pozycji 65° West

Komunikat prasowy   •   Maj 02, 2016 06:02 CEST

Paryż, 2 maja 2016 -Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłasza, iż wyniesiony 9 marca, satelita EUTELSAT 65 West A jest w pełni gotowy do pracy, jaką ma być świadczenie usług w Brazylii i Ameryce Łacińskiej. Jest to inauguracja obecności Eutelsat na pozycji 65° West, kluczowej pozycji satelitarnej dla usług nadawczych w Brazylii.

Trójpasmowy satelita o wielu zastosowaniach

Eutelsat 65 West A to trójpasmowy satelita, stworzony z myślą o rynkach Ameryki Łacińskiej, poprzez wyjątkowe połączenie pasm C, Ku i Ka. Wysokiej mocy ładunek pasma Ku został zoptymalizowany dla odbioru DTH, a także łączności korporacyjnej w Brazylii, Ameryce Środkowej, na Karaibach oraz w regionie Andów. Satelita charakteryzuje się również transatlantyckim pokryciem w pasmie C dla międzykontynentalnej dystrybucji usług wideo oraz wielowiązkowym ładunkiem w pasmie Ka. Firma Hughes do Brasil (Hughes) zawarła 15-letni kontrakt obejmujący całkowitą pojemność w pasmie Ka, z pokryciem dla Brazylii, celem wparcia swojej nowej usługi szerokopasmowej HughesNet®, skierowanej do klientów indywidualnych i przedsiębiorstw zlokalizowanych na terenach nieobsługiwanych przez sieci naziemne. Pojemność w pasmie Ka zostanie również wykorzystana przez Stargroup dla usług szerokopasmowych w Meksyku, Kolumbii i Peru.

Nowe Centrum Działań Sieciowych w Brazylii

Celem zwiększenia wsparcia dla klientów w obydwu Amerykach, Eutelsat uruchomił w Santana de Parnaiba, w stanie Sao Paulo, Centrum Działań Sieciowych (NOC). Teleport będący hostem Centrum został kompleksowo wyposażony w system TCR, czyli zasoby umożliwiające telemertię, kierowanie i lokację satelity EUTELSAT 65 West A. Ponadto, teleport obejmie narzędzia monitorujące, działające w oparciu o częstotliwości radiowe i wideo, celem zapewnienia wysokiej jakości usług pasm C, Ku i Ka, świadczonych przez siedem satelitów Eutelsat, zapewniających pokrycie nad Amerykami.

Program Rozstawienia Anten

Eutelsat lokuje satelitę EUTELSAT 65 West A na brazylijskim rynku nadawczym z wykorzystaniem Programu Rozstawienia Anten, opracowanego dla pewności, iż wszyscy operatorzy sieci kablowych i pay-TV na obszarze kraju zostali odpowiednio wyposażeni, by odbierać kanały dostarczane przez nowego satelitę.