Satelita EUTELSAT 65 West A zostaje dostarczony do Kourou celem wyniesienia przez rakietę Ariane 9 marca

Komunikat prasowy   •   Lut 08, 2016 10:32 CET

Kourou, Paryż, 8 lutego 2016 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL)ogłasza, iż, dostarczony do Kourou 6 lutego, satelita EUTELSAT 65 West A, jest obecnie w fazie przygotowań do wyniesienia, które zaplanowane jest na 9 marca o godzinie 02:22 czasu lokalnego (05:22 GMT, 06:22 CET), przez rakietę Ariane.

Skonstruowany przez Space System Loral (SSL) w Kalifornii, EUTELSAT 65 West A to satelita trójpasmowy, zaprojektowany z myślą o szybko rozwijających się rynkach Ameryki Łacińskiej. Jego wysokiej mocy ładunek pasma Ku umożliwi odbiór programów cyfrowych oraz programów w jakości HD w systemie DTH w całej Brazylii, za pomocą anten o średnicy 60cm. Ułatwi on również łączność korporacyjną w Ameryce Środkowej, na Karaibach oraz w regionie Andów. Satelita EUTELSAT 65 West A charakteryzuje się także transatlantyckim pokryciem w paśmie C dla międzykontynentalnej dystrybucji treści wideo oraz wielowiązkowym ładunkiem w paśmie Ka dla dostępu szerokopasmowego w Ameryce Łacińskiej, zwłaszcza w Brazylii.

Wysokiej klasy pokrycie dla Brazylii w przeddzień Olimpiady w Rio

Satelita EUTELSAT 65 West A zostanie zlokalizowany na pozycji 65° West, która uchodzi za główną pozycję satelitarną dla brazylijskiego rynku TV. Satelita osiągnie orbitę geostacjonarną jeszcze przed Igrzyskami Olimpijskimi w Rio, stwarzając wyjątkowe możliwości dla transmisji na żywo z Brazylii do Ameryki Łacińskiej i Europy oraz na dalsze rynki z wykorzystaniem globalnej floty Eutelsat.

Ładunek wysokiej przepustowości dla usług szerokopasmowych w Ameryce Łacińskiej

W odpowiedzi na rosnące potrzeby konsumentów, satelita EUTELSAT 65 West A zapewni również elastyczne pokrycie wysokiej przepustowości w rejonie Ameryki Łacińskiej. Brazylijski ładunek w paśmie Ka jest już niemal w pełni zarezerwowany przez Hughes Network Systems do Brasil (Hughes), co gwarantuje firmie udział w masowym rynku usług szerokopasmowych.

Wyniesienie satelity EUTELSAT 65 West A to kolejny krok, który wzmacnia pozycję firmy Eutelsat jako referencyjnego operatora dla obu Ameryk. Pokrycie w regionie zostało podtrzymane w roku 2015 poprzez wyniesienie satelity EUTELSAT 115 West B i zostanie utrwalone przez satelitę EUTELSAT 117 West B w kolejnych miesiącach roku bieżącego.