Satelita EUTELSAT 9B wzbija się w kosmos

Komunikat prasowy   •   Sty 30, 2016 10:05 CET

Paryż, Bajkonur, 30 stycznia 2016 - Satelita Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL), EUTELSAT 9B, został dziś pomyślnie wyniesiony na przejściową orbitę geosynchroniczną przez rakietę ILS Proton, która wystartowała z kosmodromu w Bajkonurze o godzinie 04:20 czasu lokalnego (29 stycznia - 22:20 GMT, 23:20 CET).

Oddzielenie nowego satelity nastąpiło po 9 godzinach i 12 minutach lotu rakiety Proton. Dwie godziny później miało miejsce częściowe rozstawienie paneli solarnych satelity, czyli pierwsze newralgiczne działanie po wyniesieniu. W następstwie kolejnych manewrów i testów orbitalnych, w marcu satelita EUTELSAT 9B zostanie ulokowany na pozycji 9° East, celem objęcia ponad 350 kanałów TV, nadawanych obecnie z tej pozycji przez satelitę EUTELSAT 9A. Ponadto, satelita EUTELSAT 9B zapewni pojemność dla ekspansji nowych usług.

Satelita EUTELSAT 9B to również pierwszy w historii host dla ładunku EDRS (Europejskiego Systemu Przekazu Danych), który wprowadzany jest w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) między Europejską Agencją Kosmiczną (ESA), a firmą Airbus Defence and Space.

Komentując wyniesienie nowego satelity, Michel de Rosen, prezes i dyrektor generalny Eutelsat, powiedział: „Gratulujemy firmie ILS oraz Państwowemu Produkcyjno-Badawczemu Centrum Kosmicznemu im. M. Chruniczewa (Krunichev) bezproblemowego wyniesienia, dzięki któremu nowy satelita Eutelsat znalazł się w drodze na orbitę geostacjonarną. Niniejszy program satelitarny odzwierciedla wyjątkowy poziom współpracy między Eutelsat, ESA, Airbus Defence and Space, ILS i centrum Krunichev. Z niecierpliwością czekamy na uruchomienie satelity EUTELSAT 9B, które przyniesie korzyści naszym klientom nadawczym, a także na inaugurację innowacyjnego systemu EDRS, który jest wspaniałym przykładem uzupełniania się satelitów geostacjonarnych i satelitów niskiej orbity w zakresie szybkiej transmisji danych.”

O EUTELSAT 9B

Satelita EUTELSAT 9B to wysokiej pojemności satelita pasma Ku dla pozycji 9° East, która leży na skrzyżowaniu wiodących pozycji satelitarnych na rynku europejskim. Całkowita pojemność Eutelsat zwiększy się do liczby 50 transponderów fizycznych (47 transponderów 36MHz), dzięki czemu pozycja 9° East osiągnie nowy poziom wydajności. Za pomocą jednej wiązki paneuropejskiej, EUTELSAT 9B zapewni szerokie pokrycie szybko rozwijającym się rynkom nadawczym, co zostanie uzupełnione czterema wiązkami kierunkowymi dla Niemiec, Grecji, Włoch, krajów nordyckich i bałtyckich oraz Ukrainy. Satelita ten zastąpi satelitę EUTELSAT 9A, którego działalność komercyjna będzie w pełni kontynuowana na alternatywnej pozycji orbitalnej.

O EDRS-A

EDRS-A to pierwszy węzeł Europejskiego Systemu Przekazu Danych (EDRS) dla Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) i firmy Airbus Defence and Space. Ten, zwany kosmiczną autostradą dla transmisji danych system (SpaceDataHighway) znacznie przyspieszy przepływ informacji między satelitami na niskiej orbicie i ich stacjami naziemnymi, poprawiając zarazem czas reakcji dla rozmaitych działań, takich, jak monitorowanie katastrof, czy działania w sytuacjach awaryjnych. Umieszczony na satelicie EUTELSAT 9B, ładunek EDRS-A obejmuje laserowy terminal komunikacyjny i wewnątrz-satelitarne łącze w paśmie Ka, które będzie pobierać ogromne ilości danych z satelitów niskiej orbity, platform powietrznych i Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Dane te będą mogły być transmitowane z orbity geostacjonarnej do stacji naziemnych EDRS w trybie natychmiastowym.