SPI zawiera umowę z Eutelsat celem międzynarodowej ekspansji usług w Ameryce

Komunikat prasowy   •   Lut 22, 2017 11:49 CET

Paryż, Nowy Jork, 22 lutego, 2017 - SPI International / FILMBOX Channels Group, szybko rozwijająca się firma mediowa o zasięgu globalnym, zawarła kilkuletni kontrakt z Eutelsat Americas, spółką zależną Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL). Kontrakt umożliwi SPI International dystrybuowanie 10 kanałów w jakości HD i jednego w jakości Ultra HD na terytorium Ameryki Północnej i Południowej.

Począwszy od 1 marca, SPI International wykorzysta pojemność na dwóch satelitach Eutelsat, by dostarczyć swe programy odbiorcom w regionie. Satelita EUTELSAT 113 West A posłuży dystrybucji w Stanach Zjednoczonych i hiszpańskojęzycznej części Ameryki Łacińskiej, a nowy satelita EUTELSAT 65 West A umożliwi SPI dostarczenie treści regionalnych operatorom w Brazylii. Usługi audio-wideo i uplink, a także wsparcie techniczne platformy zapewni United Teleports w Miami.

Oferta SPI obejmie wiele ze znanych kanałów, włączając DocuBox HD, 360Tunebox HD, FashionBox HD, Fast&FunBox HD, FightBox HD, Filmbox Art House, Gametoon i NatureVision TV. SPI zademonstruje swą konkurencyjność i pozycję lidera w zakresie kompilacji krajowych treści w jakości Ultra HD i dystrybucji programu FunBox UHD, będącym jednym z pierwszych kanałów Ultra HD dostępnych w Ameryce Łacińskiej.

Z niecierpliwością czekamy na dalszą współpracę z Eutelsat, dzięki której wzbogacimy ich pozycje satelitarne kanałami HD SPI / FILMBOX, a zarazem zaoferujemy odbiorcom, zarówno w Ameryce Północnej, jak i Południowej, najwyższą jakość treści krajowych w standardzie Ultra HD, na kanale FunBox UHD,” powiedział Loni Farhi, prezes SPI International.

Patricio Northland, dyrektor generalny Eutelsat Americas, powiedział: „Eutelsat towarzyszy SPI w spektakularnym rozwoju na różnorodnych rynkach. Jesteśmy dumni, iż możemy iść z nimi w parze, przyspieszając proces przejmowania amerykańskich rynków przez treści HD i Ultra HD. Nowa umowa przypomina o naszym nieustającym zaangażowaniu w promocję najnowszych technologii, celem zwiększenia dostępu do treści najlepszej jakości na całym świecie.”

O SPI International / FILMBOX Channels Group

SPI International / FILMBOX Channels Group to spółka mediowa o zasięgu globalnym, obsługująca ponad 30 kanałów telewizyjnych na 5 kontynentach, skupiająca ponad 30 milionów płatnychsubskrybentów, a łącznie ponad 46 milionów odbiorców. SPI to jeden z liderów w zakresie kompilacji krajowych treści Ultra HD na świecie. Spółka działa w oparciu o najnowocześniejsze technologie, zapewniając odbiorcom dostęp do linearnych treści SPI oraz treści VOD, włączając bezpośredni streaming programów UHD i kanałów FilmBox, na każdym urządzeniu z dostępem do Internetu, zarówno poprzez usługi operatorów globalnych, jak i lokalnych dostawców usług OTT. Od ponad 25 lat SPI International jest wiodącym dostawcą filmów kinowych oraz ramówek TV na rynku międzynarodowym. Partnerstwo SPI z największymi licencjonowanymi dostawcami treści przekłada się na najwyższej jakości treści dostarczane odbiorcom.

Więcej informacji na: www.spiintl.com

Łukasz Bułka