StarTV wybiera Eutelsat dla nowych usług pay-TV w Meksyku

Komunikat prasowy   •   Gru 07, 2015 10:35 CET

Paryż, Meksyk, 7 grudnia 2015 - StarTV, komercyjna platforma Stargroup, ogłasza start nowych usług DTH pay-TV na meksykańskim rynku. Nowa platforma zostanie uruchomiona jeszcze w tym miesiącu w meksykańskim stanie Zacatecas, a także w innych częściach kraju, zastępując platformę TVZac, dostępną regionalnie za pomocą tzw. dystrybucji mikrofalowej. Celem wsparcia ekspansji usług DTH, StarTV zawarła wieloletni kontrakt z Eutelsat Americas, spółką zależną Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL), obejmujący pojemność na satelitach EUTELSAT 117 West A i EUTELSAT 117 West B.

W planach StarTV leży wprowadzenie na rynek meksykański pakietów pay-TV z dobrze znanymi kanałami krajowymi i międzynarodowymi, przy współpracy z lokalnymi dystrybutorami. Nowa platforma rozpocznie nadawanie z ofertą 50 kanałów.

Satelita EUTELSAT 117 West A zlokalizowany jest na pozycji 116.8° West, która jest kluczową pozycją satelitarną dla obu Ameryk. Dzięki swej wyjątkowej wydajności w paśmie Ku, satelita ten został wybrany przez najważniejszych klientów w regionie do świadczenia usług DTH. Pozycja satelitarna 116.8° West zostanie wzmocniona w 2016 roku poprzez wyniesienie w pełni elektrycznego satelity EUTELSAT 117 West B, który, dzieląc pozycję z satelitą EUTELSAT 117 West A, wspomoże rozwój usług telewizyjnych DTH w obu Amerykach.

Julio Di-Bella, dyrektor generalny Stargroup, powiedział: „Dzięki Reformie Telekomunikacyjnej rządu meksykańskiego oraz działaniom Federalnego Instytutu Telekomunikacji, mającym na celu zwiększenie konkurencji, zyskaliśmy szansę na dostarczenie alternatywnych usług telewizji satelitarnej. Jako firma odpowiedzialna społecznie, dążymy do kontynuacji rozwoju technologicznego oraz dostępu do informacji poprzez oferowanie jakości usług TV w duchu TVZac, przy wsparciu naszych odbiorców. Naszym kluczowym sprzymierzeńcem jest Eutelsat, zapewniający pojemność i pokrycie na poziomie, dzięki któremu możemy zagwarantować naszym klientom najlepsze usługi, zarówno dziś, jak i w przyszłości.”

Patricio Northland, dyrektor generalny Eutelsat Americas, dodał: „Rozwój usług DTH na amerykańskim rynku to strategiczny cel Eutelsat. Cieszymy się, iż StarTV obdarzył nas swoim zaufaniem, oraz że nasza kluczowa pozycja satelitarna przyczyni się do poszerzenia oferty pay-TV na rynku meksykańskim i poza nim.”

O StarTV

StarTV, komercyjna platforma Stargroup, to nowa usługa pay-TV, powstała poprzez zmianę TVZac z usługi MMDS na usługę DTH, w wyniku rychłej zmiany wykorzystania pasma 2,5 GHz. StarTV zapewni usługi telekomunikacyjne na podstawie koncesji Televera Red, S.A.P.I. de C.V. W etapie początkowym, platforma dostępna jest w stanie Zacatecas. StarTV to zespół ludzi z obszernym doświadczeniem w przemyśle telewizyjnym. działający przy wsparciu dobrze znanych stacji krajowych i międzynarodowych, co daje gwarancję najlepszej oferty programowej.

Brenda Alcantara balcantara@stargroup.com.mx

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 38 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.