Szerszy zasięg nowej, tunezyjskiej platformy FTA dzięki Eutelsat

Komunikat prasowy   •   Maj 24, 2016 09:10 CEST

Paryż, Tunis, 24 maja 2016 - tunezyjski nadawca ONT zawarł z Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) wieloletni kontrakt obejmujący pojemność satelity EUTELSAT 7 West A, umożliwiający firmie ONT nadawanie nowej platformy TV o darmowym dostępie na terytorium Afryki Północnej i Zachodniej.

Wzorcowe centrum nadawcze

Na wiodącej w Afryce Północnej pozycji nadawczej, 7/8° West, ONT łączy w jeden pakiet około 10 kanałów tunezyjskich1. Pokrycie satelity EUTELSAT 7 West A umożliwia nadawcy poszerzenie zasięgu o odbiorców z Afryki Zachodniej. Konsumenci wyposażeni w antenę satelitarną, odbierającą sygnał z pozycji 7/8° West, będą mogli cieszyć się lepszą jakością obrazu, a także łatwiejszą obsługą menu platformy.

Nôomên Elfehri, tunezyjski minister ds. technologii, komunikacji i gospodarki cyfrowej, oświadczył: „Zapoczątkowanie tego narodowego projektu to symbol tunezyjskiej suwerenności w dziedzinie nadawania. Dzięki temu, odbiorcy zyskają dostęp do zróżnicowanej i dobrej jakościowo oferty tunezyjskich treści nadawczych.”

Kontynuacja współpracy między Eutelsat i ONT

Dhaker Baccouch, prezes i dyrektor generalny ONT, dodał: „Wybierając satelitę EUTELSAT 7 West A, zapewniamy odbiorcom lepszą jakość obrazu. Ponadto, satelita ten umożliwia nam rozbudowę naszej nowej platformy o kolejne kanały.”

Michel Azibert, dyrektor Eutelsat ds. rozwoju i reklamy, podsumował: „Nowa umowa powiększy portfolio ONT w zakresie dzierżawionych dotychczas od Eutelsat zasobów na trzech satelitach: EUTELSAT 12 West B, HOT BIRD oraz EUTELSAT 36B.”

1 Pierwsze z kanałów to: Aljanoubia, Attassia, Elhiwar Ettounsi, m Tunisia, Telvza TV, Tunisna et la chaîne publique Nationale 1

Założona w 1977 roku firma Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL, kod ISIN: FR0010221234) jest jednym z wiodących na świecie i najbardziej doświadczonych operatorów satelitów komunikacyjnych. Firma oferuje pojemność nadawczą na 40 satelitach klientom, wśród których są nadawcy i stowarzyszenia nadawców, operatorzy płatnej telewizji, dostawcy usług internetowych i wideo oraz przedsiębiorstwa i agencje rządowe. Satelity Eutelsat zapewniają pełen zasięg na Europę, Bliski Wschód, Afrykę, region Azji i Pacyfiku oraz obie Ameryki, umożliwiając szerokopasmową i rządową komunikację wideo, danych, niezależnie od lokalizacji użytkownika. Siedziba firmy znajduje się w Paryżu, a biura i teleporty zlokalizowane są na całym świecie. Eutelsat zatrudnia 1000 mężczyzn i kobiet z 37 krajów, którzy będąc ekspertami w swych dziedzinach, współpracują z klientami zapewniając najwyższą jakość świadczonych usług.