Szwajcarski SRG SSR odnawia długoterminową umowę z Eutelsat w zakresie kanałów HD z pozycji HOTBIRD

Komunikat prasowy   •   Lut 23, 2017 12:54 CET

Paryż, 23 lutego 2017 - Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL) ogłasza, iż SRG SSR, szwajcarski publiczny nadawca radiowy i telewizyjny, przedłużył dotychczasową, wieloletnią umowę, obejmującą jeden z transponderów na pozycji HOTBIRD, Umowa ta jest z kolei uzupełnieniem do zawartej niedawno umowy rezerwującej drugi transponder.

SRG SSR zajmuje dwa transpondery na satelitach Eutelsat HOTBIRD, które wykorzystywane są do transmisji siedmiu kanałów (RTS Un, RTS Deux, SRF 1, SRF zwei, SRF info, RSI LA 1, RSI LA 2) wyłącznie w jakości HD, do szwajcarskich gospodarstw domowych zlokalizowanych poza zasięgiem dobrej jakości sieci naziemnych, bądź do odbiorców mieszkających poza granicami kraju. Pojemność służy również usługom Hbb TV i 26 publicznym stacjom radiowym.

Całkowite przejście na satelitarny standard HD w ramach pozycji HOTBIRD zostało sfinalizowane w lutym 2016.

Pozycja satelitarna Eutelsat HOTBIRD

Zlokalizowane na pozycji 13° East, trzy wysokiej mocy satelity HOTBIRD zapewniają pierwszorzędne pokrycie dla Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Trend w kierunku jakości HD nie zwalnia, a 25-procentowy wzrost liczby kanałów przez ostatnie 12 miesięcy, dający łącznie ponad 250 kanałów w jakości HD, przekształca pozycję HOTBIRD w centrum ekskluzywnych treści, zarówno w dostępnie payTV, jaki i FTA. Dzięki satelitom HOTBIRD, bezkonkurencyjna oferta 1000 kanałów trafia do ponad 135 milionów gospodarstw domowych za pomocą sieci kablowych, IP, DTT, czy w odbiorze DTH.