Taqnia Space wybiera Eutelsat celem usprawnienia usługi HTS Aero na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej, Europie i w krajach basenu Morza Śródziemnego

Komunikat prasowy   •   Lut 02, 2017 11:01 CET

Paryż, Rijad, 2 lutego 2017 - Korzystanie z poczty elektronicznej i portali społecznościowych, czy streaming treści na żywo na wysokości ponad 10 km nad ziemią, staną się realne jeszcze przed końcem tego roku. Możliwość taką będą mieli pasażerowie korzystający z usług platformy Taqnia Space Aero, na mocy umowy zawartej między Eutelsat Communications (NYSE Euronext Paris: ETL), jednego z wiodących operatorów satelitarnych na świecie, i Taqnia Space (TSC), będącej własnością państwowego funduszu inwestycyjnego (PIF) Arabii Saudyjskiej. Wieloletni kontrakt wartości kilku milionów dolarów obejmuje pojemność w wiązkach kierunkowych satelity EUTELSAT 3B, celem zapewnienia usług łączności HTS klientom Taqnia Space Airline w rejonie Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej, Europy i basenu Morza Śródziemnego.

Wyjątkowa oferta usług pokładowych

Przepustowość satelity EUTELSAT 3B pozwoli na: pokładowe usługi głosowe / GSM, łączność szerokopasmową i usługi TV, włączając transmisje na żywo. Oferta będzie dostępna już w trzecim kwartale roku 2017 i obejmie flotę komercyjną, połączoną z platformą TSC Aero. Saudi Arabian Airlines (Saudia), jedne z wiodących linii lotniczych w rejonie Bliskiego Wschodu, będą pierwszymi komercyjnymi liniami lotniczymi korzystającymi z platformy. Saudi Arabian Airlines wyposażą całą flotę, dzięki czemu zarówno pasażerowie lotów krajowych w Arabii Saudyjskiej, jak i międzynarodowych, obejmujących Bliski Wschód, Afrykę Północną, basen Morza Śródziemnego i Europę, będą mogli korzystać z oferty Taqnia Space Connectivity na swoich laptopach, tabletach i smartfonach.

Abdullah Al-Osaimi, dyrektor generalny Taqnia Space, skomentował: „Współpraca z Eutelsat pomaga Taqnia Space w szybkiej zmianie środowiska usług pokładowych. Jest to również wsparcie dla naszej strategii, mającej na celu rozwój platformy TSC Aero, prowadzący do zasięgu globalnego, który z kolei pozwoli na zaspokojenie potrzeb regionalnych i międzynarodowych linii lotniczych. Rozszerzenie platformy TSC Aero o pojemność satelity EUTELSAT 3B to kontynuacja planu rozwoju, zapoczątkowanego przed kilkoma laty współpracą z satelitą Arabsat 5C na Bliskim Wschodzie. Przed nami dwa kolejne, wielkie projekty satelitarne, Hellasat-4/SGS-1 (2018) i Arabsat 6D (2019).”

Al-Osaimi dodał: „Nieocenionym wsparciem rozwoju pierwszego rozwiązania dla satelitarnych usług pokładowych linii Saudia (Saudi Aero Satellite Service) jest partnerstwo organizacji King Abdulaziz City for Science and Technology (KACST) w zakresie technologii i R&D przy projekcie TSC Aero.”

Jedyne słuszne rozwiązanie to satelita

Taqnia Space wykorzysta cztery wiązki wysokiej przepustowości w paśmie Ka satelity EUTELSAT 3B, których zadaniem jest pokrycie zasięgiem korytarzy powietrznych, rozciągających się od Londynu po Arabię Saudyjską oraz od Casablanki po Oman.

Nowy poziom łączności

Rodolphe Belmer, dyrektor generalny Eutelsat, podsumował: „Obecność technologii satelitarnej na rynku łączności pokładowej jest całkowicie naturalna z uwagi na jej możliwości w świadczeniu najlepszych w swej klasie usług na dużych obszarach. Cieszymy się, iż wydajność uzyskana dzięki wielowiązkowej konfiguracji pasma Ka satelity EUTELSAT 3B zdobyła zaufanie Taqnia. To przedsięwzięcie to szansa na wieloletnią współpracę z kluczowym graczem saudyjskiego ekosystemu w zakresie rozwoju i innowacji.”

O Taqnia

TAQNIA SPACE (TSC) to saudyjska spółka, której właścicielem jest saudyjski państwowy fundusz inwestycyjny (Saudi PIF). Cele TSC obejmują: transfer technologii, komercjalizację technologii, wspieranie ciągłego wzrostu GDP (produktu krajowego brutto), różnicowanie gospodarki, a także tworzenie zaawansowanych profesji. TSC widzi się jako lider na rynku Bliskiego Wschodu, zarówno jako producent, ale także jako operator i dostawca usług satelitarnych skierowanych na różne sektory rynku; dostawca łączności satelitarnej, świadczący usługi głosowe, video oraz w zakresie transmisji danych. Spółka zapewnia również wysokiej jakości dane i obrazy z teledetekcji.